donderdag, 26 april 2018

Ger Franken

Gert FrankenSinds januari 2013 heeft ons zangkoor een nieuwe dirigent: de in 1956 in Eys geboren en in Klimmen wonende Ger Franken. Als zoon van een dirigent kreeg hij de muziek bijna letterlijk met de paplepel binnen. Amper zeven jaren kreeg hij al muziekonderricht. Aan de muziekschool te Kerkrade volgde hij AVMO-solfègelessen en behaalde de diploma's HaFa A t/m D voor klarinet.

Na de middelbare school volgde het Maastrichts Conservatorium waar Ger in 1981 afstudeerde met als hoofdvak Algemene Muzikale Vorming waarvan zang, piano, harmonieleer en koordirectie onderdelen waren. Vele jaren was hij als klarinettist en zanger lid van verschillende blaasorkesten, koren en ensembles. Al vóór zijn afstuderen was hij in de praktijk als dirigent werkzaam. In 1976 werd Ger op 20 jarige leeftijd dirigent van een jongerenkoor. Voor die tijd was hij zo nu en dan vervanger van zijn vader als dirigent van het jongerenkoor in Eys. Op 22 jarige leeftijd volgde hij zijn onverwacht overleden vader op als dirigent van een mannenkoor en een gemengd koor.

In de 40 jaar die hij actief is als musicus, dirigent en leraar gingen praktijk en vervolgopleiding hand in hand.

Bij de Stichting Nederlandse Korenorganisatie volgde hij een aantal cursussen koordirectie en koorscholing o.a. bij Frans Schouten en Ton Braas. Bij Jacqueline Jacobs, de bekende Limburgse mezzosopraan, heeft Ger een tijd lang privé zanglessen gevolgd. Een aantal koren in Zuid-Limburg hebben onder leiding van hem goede resultaten bereikt op het Nederlands Koorfestival.

Het in 1992 met Inter Nos uit Voerendaal behaalde predicaat 'Gemengd Koor van het jaar' mag niet onvermeld blijven. In het verleden heeft hij koren gedirigeerd in Nijswiller, Mechelen, Hoensbroek, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal, Maastricht, Kerkrade,Klimmen en Heerlerbaan. Hij was ruim 20 jaren als docent verbonden aan de Stichting Muziekschool Kerkrade. Momenteel is hij werkzaam als vakdocent muziek aan een viertal basisscholen.

Hij is sinds januari 2010 ook dirigent van Gemengd Zangkoor Sint Caecilia Ransdaal.

Eredirigent: Rob Waltmans