maandag, 15 oktober 2018

Kerstconcert in de Basiliek

kerk_1359_200

Urenlang sneeuw …driestemmig klokgelui vanuit de verte…

Daarginds moet ergens de basiliek van Meerssen liggen.
De toren is niet meer te zien.
Om drie uur begint het kerstconcert.
Vandaar die klokken.

We hadden onze pedicure nog zo beloofd dat wij naar het kerstconcert zouden komen, want zij zingt ook mee.
Kerstliedjes zingen is weer eens wat anders dan nagels knippen.
Maar helaas, zelfs het ezeltje van Jozef en Maria zou uitroetsjen.
De pedicure moet het ons maar niet kwalijk nemen.

Een witte kerst kan ook wel eens te wit worden.

Schreef Mathieu Schlijper op zijn Blog op 19 december 2010.

Maar … zondagmiddag 19 december 2010 om15.00 uur werd toch muzikale geschiedenis geschreven in de basiliek in Meerssen.

“Wat een fantastisch mooi concert in de basiliek vanmiddag zeg! Dit was van een heel bijzonder niveau. Alles paste precies in deze zeer bijzondere entourage”, twitterde Luc Buise na afloop.

Na een feeërieke wandeling of moeizame autotocht kon een bomvolle kerk, in een compleet verbouwde basiliek, anderhalf uur lang genieten van een zeer gevarieerd en hoogstaand kerstconcert.

Na een ouverture door het Maastrichter Strijkkwartet werd, door het luiden van Leonardus, het concert geopend door de Armeense topsopraan Lilith Sati. Het Kerkelijk zangkoor St. Joseph Arbeider bracht vervolgens spannende, maar verzorgde Braziliaanse, Maastrichtse, Engelse en Amerikaanse kerstklanken. Daarna lieten Rob Waltmans en Pierre Colen het kerkorgel en het strijkkwartet samenvloeien zoals Händel het graag zou horen. Helder en mooi in balans, bracht het Basilicakoor haar liederen in het Latijns, Duits en Frans. De verwennerij ging verder met een wiegenlied van Max Reger door sopraan, kwartet en contrabas Wil Rijs. Het Meerssens Mannenkoor voegde, via een achttal liederen, nog o.a. Poolse, Oostenrijkse en Tiroler klanken toe. Als afsluiting en hoogtepunt mocht Lilith Sati de kerk met een Vocalise naar hemelse sferen voeren.

Gezien de vooraf ontvangen hemelse bijdrage aan de kerstsfeer, moet de opzet van het concert daar vooraf besproken en goedgekeurd zijn. Tijdens en na het concert werd de deken van sneeuw zelfs verder vervolmaakt. We kijken uit naar nieuwe vruchten van samenwerking tussen West, Oost en de basiliek en danken het bestuur van het Meerssens Mannenkoor en de vier muzikale leiders, Pierre Colen, Claudia Kranen-Moonen, Rob Waltmans en Theo van Zandvoort voor dit geweldige initiatief.