dinsdag, 20 februari 2018

Voorjaarsconcert van het Meerssens Mannenkoor

Geslaagd concert Meerssens Mannenkoor

Afgelopen zondag 1 mei - o.a. trouwdag van schrijver dezes - verzorgde het Meerssens Mannenkoor zijn voorjaarsconcert in gemeenschapshuis D’n Huppel in Ulestraten. Medewerking aan dit jaarlijks evenement werd ditmaal verleend door het sextet Steinetzki uit Stein. De zonovergoten zondagmiddag verhinderde niet dat de grote zaal van D’n Huppel goed gevuld was.

De middag werd geopend door de Meerssense wethouder Jo Dejong die in zijn welkomstwoord het recente lief en leed van het Meerssens Mannenkoor memoreerde: enerzijds het overlijden van het bekende koorlid Leon Brouwers kortgeleden, anderzijds de koninklijke onderscheiding die dirigent Rob Waltmans van het Meerssens Mannenkoor op Koninginnedag ten deel viel. Beide gebeurtenissen werden vervolgens kort en respectvol herdacht. Eerst werd er een minuut stilte in acht genomen voor de overleden Leon Brouwers, daarna zong het koor zijn bekende toastlied voor Rob Waltmans.

Het Meerssens mannenkoor kreeg deze keer pianobegeleiding van Jean Lardinois. Deze bekende uit de Limburgse muziekwereld is tevens dirigent van Kerkelijk Zangkoor Harmonia Simpelveld, het Simpelvelds Mannenkoor David, Mannenkoor Lauwerkrans uit Mechelen en het Kerkkoor St. Joseph uit Welten-Heerlen.

Ten behoeve van dit optreden koos het Meerssens Mannenkoor uit zijn brede repertoire met name muziekstukken die inmiddels al ’n poos redelijk tot goed worden beheerst. Voorbeelden daarvan zijn liederen als Dir Seele des Weltalls van Mozart, Jägerchor van von Weber, Leise erklingt eine Melodie van Rubenstein, Lascia ch’io pianga van Händel en I could have danced van Loewe. Deze stukken werden over het algemeen overtuigend gebracht.

Af en toe iets minder zeker - vooral bij inzetten en bij onderlinge afstemming - klonken de liederen Danny Boy van Weatherley, Andulka van Flipse en When the saints go marching in van Hood.

Het Ulestratense publiek reageerde enthousiast; zelfs al vóór het einde werd er om een ‘Zugabe’ geroepen. Dat was het Meerssens Mannenkoor nog niet eerder overkomen. Graag besloot het dan ook met Bie oos dao struimp de Geul.

Het andere deel van dit voorjaarsconcert werd verzorgd door het sextet Steinetzki. Dit orkest speelt traditionele Tsjechische blaasmuziek en bestaat sinds zijn oprichting in 1998 uit twee flügelhorns, een tenorhorn, een bariton, een bas en slagwerk. Het ensemble staat onder leiding van Walter Steinhauer. Steinetzki bracht welluidende polka’s en walsen ten gehore die door het publiek gewaardeerd werden.

Na afloop sprak voorzitter Willy Smeets van het Meerssens Mannenkoor o.a. woorden van dank uit aan het adres van D’n Huppel, vanwege de geoliede organisatie van deze middag. Als gemeenschapshuis van Ulestraten bood D’n Huppel zijn gasten bovendien tijdens de pauze en na afloop een gastvrij onthaal op zijn zonnige, nog onlangs vernieuwde terrassen.

Mathy Peters