dinsdag, 20 februari 2018

Het MMK naar "Sup"

Zaterdag 8 oktober 2011 organiseerde Zangvereniging Eendracht uit Sibbe-IJzeren de Zangersdag 2011.
Deze vereniging werd opgericht in 1871 en in 1979 versterkt door “IJzeren”. Dus is het in 2011 honderdveertig jaar geleden dat deze vereniging in het zangersleven werd geroepen. Daarom besloot zij dit jubileum te vieren met een zangersdag. Daartoe werden een zestal koren uitgenodigd om samen met Eendracht een concert te verzorgen in de St. Rosakerk in Sibbe. Achtereenvolgens traden op: Inter Nos uit Schin op Geul, Eendracht uit Sibbe-IJzeren, St.Remigius uit Klimmen, Orphée uit Houthem, Meerssens Mannenkoor, St.Caecilia uit Ransdaal en Geulklank uit Valkenburg.

Elk koor diende een drietal werken uit te voeren. Dit binnen een tijdsbestek van vijftien minuten. Aangezien ik als lid van het Meerssens Mannenkoor mijn bariton bijdrage wilde leveren vroeg ik mijn vrouw of ze de  deelnemende koren wilde beoordelen. Dit is wat ze zei: “laat ik beginnen met de eindconclusie, een avond waar mensen die van koorzang houden hebben kunnen genieten”. Met afwisselend mannenkoren en gemengde koren was het programma goed opgebouwd. Het Meerssens Mannenkoor was als vijfde aan de beurt in de rij van zeven. Van de 54 zangers waren er 34 aanwezig. Dit legt natuurlijk een zware druk op een koor als je 20 mensen moet missen.

Er werd geopend met Frühlingsglaube van Friedrich Silcher. Dit nummer bracht het koor voor het eerst naar buiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat af en toe wat aarzelend werd gezongen. Dan Leise erklingt eine Melodie van Anton Rubenstein. Het “leise” miste ik en ik raakte ook niet echt ontroerd. Vervolgens het slotnummer: I could have danced all night van Frederick Loewe. Nou mannen, ik had wel de hele nacht met jullie willen dansen en ook de andere aanwezigen waren die mening toegedaan. Dit nummer werd met passie, blijheid en vervoering gezongen en jullie straalden dat ook uit en dat sloeg over op het publiek.  Zangvereniging St Caecilia Ransdaal was voor mij de nummer een. Van het begin tot het eind hadden ze het publiek in hun greep. Ik sluit af waar ik mee begon: “Ik heb genoten”.

Rose en Harrie Smeets

(Overigens werd het optreden van het Meerssens Mannenkoor door de heer Hennie Ramaekers beoordeeld met voldoende tot goed, red.)