maandag, 15 oktober 2018

Optreden in de "Croonenhoff"

Meerssens Mannenkoor bezoekt Zorgcentrum Croonenhoff

Al een aantal jaren worden er door ons, het Meerssens Mannenkoor, ook concerten verzorgd in verzorgingscentra en ook nu weer werd gekozen voor een optreden bij de ouderen van dagen, zoals dat zo mooi heet.

Croonenhoff is een van de locaties van zorginstelling Vivre, waar Beukeloord en de Wilgenhof ook deel van uit maken. Ons concert staat deze keer in het teken van een speciaal gekozen “Ouderenverwendag”. De ouderen zijn al de hele dag bezig gehouden met activiteiten, zoals: schoonheidsbehandelingen, extra aandacht voor lekker eten en leuk bezig zijn, optredens van o.a. het mondharmonica- orkest de “Chromona’s” en een accordeonist met zang en een optreden met een draaiorgel.

Het Meerssens Mannenkoor werd gevraagd de muzikale afsluiting van de dag te verzorgen met een optreden van drie kwartier, waarna om 20.00 uur het uitgebreide dagprogramma was afgelopen.

We werden ontvangen door Dave Gerards, vrijwilliger en vertegenwoordiger van de Activiteiten Begeleiding, waarna we op tijd konden starten met inzingen. Ons concertrepertoire voor deze avond was een keuze van lichtere en niet te lange muziekstukken. Wij wilden de mensen, die de hele dag al druk bezig waren geweest, niet opzadelen met voor hun doen te serieuze en zware muziek, want de dag moest ook gezellig en opgewekt eindigen zoals die begonnen was.

De opkomst van ons koor, voor een gewone doordeweekse dag, was uitstekend te noemen, want een 40-tal zangers stonden klaar om voor een geweldige sfeer te zorgen. Ons koor werd voor de eerste keer begeleid door pianist Leon Dijkstra, die als een door de wol geverfde professional zeker wel wist wat hem te wachten stond.

Na de inleiding door de activiteitenbegeleidster en nadat Jo Smeets ons had voorgesteld, konden we beginnen. De aftrap werd gedaan met het bekende “ When the saints” en meteen was de ban gebroken. Of zou het soms aan onze nieuwe hemden en manchetknopen hebben gelegen? In ieder geval het enthousiasme van de toehoorders was enorm, het straalde er duidelijk van af. Het verdere programma werd in onze bekende stijl afgewerkt en er zat een duidelijke opbouw in om de mensen nog enthousiaster te maken. Het was een gevarieerde combinatie van liederen uit musicals, romantiek uit de bergen - “La Montanara” en “Abendfrieden” - , het Israëlische “Hawa Nagila” en “Mala Moja” - een gevoelig lied uit Kroatië - en nog andere Oost-Europese liederen. Tijdens de pauze werd er persoonlijker contact gezocht met het publiek en hieruit bleek de grote waardering voor ons optreden. Zo ook na de pauze, want bij aankondiging van onze laatste twee liederen werd er al om een “Zugabe” geroepen. Geweldig toch! Een van de bewoners wilde nadrukkelijk zijn aanwezigheid tonen en speelde op zijn mondharmonica het aloude bekende liedje “Aan het strand stil en verlaten” en het hele koor, inclusief onze pianist en dirigent, haakte daarop in door met hem mee te spelen en te zingen, hetgeen door iedereen zeer op prijs werd gesteld. Gezelligheid troef!

Als afsluitend lied werd “Wie schoân ôs Limburg is” gezongen en dat werd door alle toehoorders uit volle borst meegezongen. Onze dirigent Rob Waltmans en onze spreekstalmeester Jo Smeets wisten de zaal nog meer te enthousiasmeren door enkelen van hen voor de microfoon te doen meezingen.

Uiteraard kwamen we niet langs de gewenste “Zugabe” en daarvoor werd overtuigend het opzwepende “Hawa Nagila” opnieuw ten gehore gebracht. Jammer genoeg hadden we ons lijflied “De Geul” niet paraat, anders was het zeker nog gezelliger geworden. Maar misschien is dit een hint voor de volgende optredens die een licht en luchtig karakter moeten hebben.

Na afloop werden we door de Croonenhoff organisatie hartelijk bedankt voor ons succesvolle optreden en na dit dankwoord werden we rijkelijk voorzien van een hapje en een drankje.

Er werd nog een poos nagebabbeld en daarna was het tijd om tevreden huiswaarts te keren, wel in “mistige sferen”, zodat het oppassen was geblazen op weg naar huis. Een late novemberavond in optima forma zullen we maar zeggen.

Wat was het weer een geweldig fijne avond geworden waarvan wij, maar vooral ook de mensen van Croonenhoff, hebben genoten. Het doet je toch goed om voor een zo dankbaar publiek op te treden, ze te laten genieten, maar vooral ook ze te zien genieten van een in alle opzichten geslaagd concert.

Dus uiteindelijk kunnen we zeggen, dat we als Meerssens Mannenkoor een mooie bijdrage hebben kunnen leveren aan het verwennen van de oudjes van Croonenhoff. Dat was net de bedoeling en daar doe je het toch voor!

Jef Hoofs