zondag, 27 mei 2018

Merodehal Stein

Kerstconcert Steinetzki met medewerking van het Meerssens Mannenkoor

Op Zondag 11 december 2011 gaf Steinetzki voor het eerst in zijn bestaan een kerstconcert en wel in de Merodehal te Stein. Door het Meerssens Mannenkoor werd aan dit concert medewerking verleend.

In een sfeervol versierde en volledig gevulde zaal opende sextet Steinetzki o.l.v. Walter Steinhauer met een aantal Tsjechische polka's en walsen. Onwillekeurig riep dit bij mij beelden op uit de zeventiger jaren toen er in het Limburgse op zondagmorgen in menige feesttent tijdens het Frühshoppen deze meeslepende muziek gespeeld werd, en je het gevoel gaf dat je in het buitenland was - wat toen nog lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend was. Warme nostalgie....!

Daarna was het goed bezette Meerssens Mannenkoor aan zet o.l.v. Rob Waltmans, met aan de piano Charlotte Asberg. Of het nou aan de lineaire opstelling lag of aan de (uit)straling van de pianiste, ik weet het niet, maar de concentratie was op sommige momenten niet optimaal. En dat lag niet aan de onverstoorbare en “scherpe” Rob. De repertoirekeuze viel merkbaar in goede aarde en de kerstsfeer werd duidelijk voelbaar bij koor en publiek.

In de pauze werd de opkomende honger prettig gestild met heerlijk kerstbrood en uiteraard werd de dorst gelest met koffie, thee, fris, gerstenat of een borrel.

Na de pauze was het Meerssens Mannenkoor veel alerter. Met name de “Andachtsjodler” oogstte hoorbare bewondering. Sneeuw.... bergen.... Tsjechië.... warme nostalgie....!

Daarna Tsjechische kerstsfeer. Heel anders dan polka's en walsen. Het sextet bracht ons op momenten in vervoering.Voelde goed.

Tot slot - met kerstmannenmuts - speelden en zongen we samen “Winterwonderland”, “Stille Nacht” en als uitsmijter     “ We wish you”.

Al met al een sfeervolle en warme zondagmiddag.

Piet Pluymaekers