dinsdag, 20 februari 2018

Het MMK in Kerststemming

Straatkerstconcert van het Meerssens Mannenkoor op koopzondag 18 december 2011 in Meerssen

Om 14.00 uur verzamelden de zangers zich voor het Gemeentehuis van Meerssen voor het ten gehore brengen van een aantal kerstliederen voor de kooplustigen in Meerssen. Het weer was weliswaar beter dan vorig jaar rond de kerst, maar er stond een gemene koude wind. Op straat was niet veel winkelend publiek aanwezig. Het koor werd gevormd door een “gesnoeid” aantal van 23 vrijwilligers, waarvan velen ook voorafgaande jaren al hadden meegezongen in zo’n straatevenement.

Ons repertoire bevatte bekend liederen als “Oh Du Fröliche, On Christmas Night, Echo Carol, Leise rieselt der Schnee en Stille Nacht”.
Daarnaast enkele nieuwe liedjes voor ons: “Wünsche zur Weihnachtszeit, Andachtsjodler en Winter Wonderland”.

We zijn begonnen bij modewinkel Michelle. Kwam het door het koude weer waardoor de stemmen nog niet warm waren of door het ontbreken van de gebruikelijke pianobegeleiding, maar de eerste song was eventjes buitensporig.
Misschien was het ook het ontbreken van onze, dit jaar overleden, Grote Vriendelijke Reus en bas Leon Brouwers. Hij was bij deze (en andere) gelegenheden de letterlijke en figuurlijke stemmingmaker, fundament en vrolijke noot, waarop het koor mede dreef. We missen hem nog steeds.

Na het ingrijpen van onze stand-in dirigent, medetenor Piet Giessen, spoorden we weer. Helaas voor ons, maar gelukkig voor Michelle en Michel, gingen de winkelende dames en heren gewoon door met passen en kopen. Het programma is daarna vlot afgewerkt. Na afloop stonden drankjes en hapjes klaar, aangeboden door de directie van Michelle en in dank aanvaard.
Buiten hebben we nog even geluisterd naar een zanggroep met begeleiding die bij “de Zeute Inval” sfeer maakte. Klonk erg goed, mede ook door de meervoudige begeleiding.

Wij zijn daarna gaan optreden in de Beekstraat voor Také Sushi. De ingezette verbetering werd gehandhaafd en het spaarzame publiek beloonde onze muzikale inspanningen met applaus. Wel begon de koude wind weer toe te slaan op de stembanden. Maar daar was het volgende voor geregeld. Eerst kregen we nog sushi’s uit het restaurant, waarvoor dank. Daarna was ontvangst met erwtensoep, koffie, broodjes en warmte bij Guido en Antje Severijns. De verrukkelijke erwtensoep was naar recept van en gemaakt door oma Severijns. En zie, daar trof ik zowaar een herinneringsfotootje van Leon in een voor hem karakteristieke houding.
Na het eten hebben we nog luidkeels meegezongen met de gloednieuwe Kerst CD van het Meerssens Mannenkoor. Het betrof de opname van het kerstconcert 2010 met vele anderen in de Basiliek. Daarbovenop kwam nog nieuwe antivries in de vorm van kruidenbittertjes en jonge jenever.

Nou toen waren we weer helemaal klaar voor de volgende ronde: de kerstmarkt in Beukeloord. Het was er gezellig druk met kopers, kijkers en praters. Gelukkig was er ruimte en aandacht voor ons optreden, dat prima verliep. Invallend dirigent Piet Giessen had het koor goed in de hand. We kregen zelfs begeleiding van harpiste Pauline Nieuwenhuys. Zij had daarvoor ook al opgetreden. Dank daarvoor.
Een warm applaus was ons deel. Dank ook voor Piet, die de moeilijke klus had vaste dirigenten Rob Waltmans of Christianne Neven onder deze omstandigheden te moeten vervangen.
Aangezien het inmiddels tegen half 5 liep zat het er voor ons op. Een aantal zangers ging daarop naar huis. Anderen volgden Guus Gulikers naar café L’ Ambiance aan de Gasthuisstraat. Ook daar werden we gastvrij ontvangen met drankjes en heerlijk brood met kaas en vlees. Moe maar voldaan ging uw scribent toch nog op tijd naar huis.

Joop Kneepkens