donderdag, 16 augustus 2018

Het MMK in Volendam

Het Meerssens Mannenkoor en de Volendammerdag 2012

Volendam is een bijzonder “dorp” aan de Zuiderzee. Een katholieke enclave van bijna 20.000 zielen, met de hoogste roepingendichtheid van Nederland. Tot 1925 heel rijk. Maar twee banken verspeelden al het spaargeld. Door de komst van de Afsluitdijk liep de visserij zware averij op. Vervolgens kwamen daar de Crisis- en Oorlogsjaren nog bij. Een recept om elke Volendammer de zin in het “mooi zingen” te ontnemen. Toch is uit deze mix van ellende,  in de “nozemtijd” van de meeste leden van ons koor, iets unieks ontstaan :  de Palingsound. Wie kent ze niet: de “Cats”, BZN, Jan Smit, Nick en Simon en …… het Volendams Mannenkoor.

Wat is er mooier voor ons als  koorzangers dan af te reizen naar deze muzikale vierkante kilometer? En dit bedevaartsoord op te leuken met “geulklanken” op het muzikale hoogtepunt van het jaar: de Volendammerdag. Het leek een droom, maar de reiscommissarissen Richard en Jo wisten deze in vervulling te laten gaan.

Op 22 juni vertrok het Meerssens Mannenkoor, helaas zonder onze trouwe bas Hub Leerssen, naar Volendam. Bij Hotel Volendam te Katwoude stond na een korte flash mob  in een eetzaal ( lees striptease), plotseling het koor in vol ornaat klaar om af te reizen naar verpleeghuis de Molentocht in Purmerend. Daar werd uiteraard chauvinistisch afgetrapt met “Limburg, mijn heerlijk land” en besloten met “De Geul” en  “Wie schoân ôs Limburg is”. Tussen aftrap en slot bezong het Meerssens Mannenkoor in het Engels, Italiaans, Duits en Russisch het vinden van de ware liefde, de schoonheid van de bergen, de rust van betoverende avonden of de wens erbij te mogen zijn als God’s engelen binnen marcheren. Alle klanken gingen erin als “Godswoord in een Ouderling”. Tijdens de gezellige nazit bleek het mogelijk cliënten diep te ontroeren door hun verzoeknummers te vertolken.

s Avonds trokken vele naar “de kroeg bij de haven” om Volendam by night te leren kennen. Zaterdag 23 juni stond een bezoek aan de historische plaatsen Hoorn en Edam op het programma. Bijzonder aan Hoorn is o.a. het recent geopende Museum van de 20ste eeuw. De sfeerbeelden uit de jaren zestig, zeventig en tachtig riepen veel herkenning en herinneringen op. Onze tweede tenor Guido Severijns vertelde flink te hebben mogen bijdragen aan de collectie afspeelapparatuur. In Edam werd genoten van het geweldige terrasweer. De gehele dag trachtte een kleine hardnekkige kern de bus om te leiden naar Enkhuizen, maar “De Zigeuner” liet zich niet van zijn Tom Tom afbrengen. Hierdoor was iedereen weer tijdig aanwezig voor het opluisteren van de H.Mis in de grote Vincentiuskerk te Volendam.

Om dit muzikale hoogtepunt te kunnen nemen heeft het koor het afgelopen voorjaar, onder leiding van Rob Waltmans en Hubert Delamboye, hard gewerkt aan de Missa Basilica van G.Lesscher. Echter beide heren en onze vaste pianiste konden niet mee naar Volendam. Paul Bindels uit Vaals was bereid op de “bok” plaats te nemen en Leon Dijkstra achter de piano. Steeds wist Paul alle ogen gericht op kwatta te krijgen. Voeg daarbij het voortreffelijke pianospel van Leon,  de prima akoestiek, de indrukwekkende architectuur en een toegewijd publiek en je krijgt een indrukwekkende uitvoering van deze mis en vijf aanvullende werken.

Na afloop werden we bij toeval door Jan Keizer (de eredivisie scheidsrechter en de oom van  Nick en Simon) kort ingewijd in het bijzondere van het kerkhof en het monument voor de vuurwerkslachtoffers. Tevens liet hij duidelijk blijken zijn herinneringen aan het leiden van de Limburgse Eredivisiederby’s te koesteren.

Na een gezellig diner met life cooking werden nog enkele uren samen doorgebracht. Ondertussen was onderling al druk gesproken over het weeralarm voor de zondagmiddag. Dit kon grote consequenties hebben voor de optredens op schepen aan de kade in de haven tijdens de Volendammerdag.

Onder het ontbijt kwam dan ook het al voorvoelde bericht. De Volendammerdag 2012 werd afgelast. Gelukkig ging de bijzondere Hoogmis in de Vincentiuskerk wel door. Deze Hoogmis werd opgeluisterd door een Volendams koor, het Volendams Operakoor en enkele solisten. Beide gezelschappen en veel  kerkgangers in klederdracht. Vroeger vond ik een drie Herenmis al bijzonder, maar deze Hoogmis werd gecelebreerd door 11 “Heren”. Voeg dit bij het helder, maar snel oplezen van bijna 40 misintenties en Volendam wordt nog karakteristieker en kleurrijker.

Na overleg met onze thuisbasis Dinnertime over het vervroegen van het slotdiner, kon enkele uren eerder dan voorzien “De Zigeuner” weer koers zetten naar  Meerssen. Voordat het koor uit elkaar ging stond de voorzitter opnieuw stil bij de gezondheidstoestand van Hub Leerssen en vertolkte hij ieders hoop en de wens de stem van Hub weer spoedig te mogen horen klinken.

Jos Kester