maandag, 15 oktober 2018

Het Conservatorium en het MMK

Meerssens Mannenkoor naar het conservatorium Maastricht

Zaterdag 29 september ging het Meerssens Mannenkoor naar het conservatorium in Maastricht. Er werd gecarpoold, de bus of trein genomen en zelfs gefietst.

Van het bestuur van het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond-Limburg (KNZV-L) kregen wij de uitnodiging om, samen met het Koninklijk erkend Mannenkoor Borgharen en Mannenkoor St. Caecilia Sweikhuizen, deel te nemen aan een mannenkoordag in het conservatorium Maastricht.

Om in het bezit van de academische titel Bachelor of Music Arts (B.M.A.) te komen hadden liefst acht studenten zich gemeld om met een mannenkoor te kunnen oefenen. Zij krijgen te zijner tijd een aantekening van hun prestatie(s) op hun diploma.

We werden verwelkomd door een docent van het conservatorium: Ludo Claesen en Hennie Ramaekers, oud dirigent van de Mastreechter Staar en muziekadviseur van het KNZV-L, die dit initiatief genomen hadden.

Door motorpech geplaagd kwam de bus met ’t koor uit Sweikhuizen geruime tijd te laat.

De koren werden toegesproken door de nieuwe directeur van het conservatorium, Jan Rademakers. Hij studeerde aan de universiteit onderwijsmanagement.

De voorzitter van het KNZV-L, Joos Truijen, lichtte toe dat het verbond met dit project wil bereiken dat in de toekomst afgestudeerde koordirigenten onze mannenkoren op een toekomstgericht niveau kunnen laten presteren.

Ons koor kreeg van 11.00 tot 12.30 uur per 30 minuten een andere student als dirigent. Ter onderbreking genoten we van een eenvoudige maar perfect verzorgde lunch. ’s Middags van 13.30 tot 15.00 uur was er een herhaling met andere studenten.

De studenten, gewone mensen van vlees en bloed, kwamen uit vele delen van de wereld, o.a. België,  Duitsland, Korea en China. Van Sungmin Lim (31 jr) en Seyong Oh (33 jr), beiden uit Zuid Korea, vernam ik dat ze naar Maastricht waren gekomen, aangetrokken door de faam van de docenten Ramaekers en Claesen.

Tijdens het dirigeren van de studenten traden beide heren op een warm pedagogische wijze corrigerend op. Gezien hun leeftijd, Ramaekers 66 jaar en Claesen 56 jaar, hielpen zij hun studenten bijna op een vaderlijke manier, hetgeen mij ontroerde.

Spontaan applaudisseerde ons koor na elke beurt van de studenten, die zichtbaar verschillend getalenteerd waren voor het beroep van koordirigent.

Na afloop vond er in de grote concertzaal een afsluiting plaats met dankwoorden aan het adres van docenten, studenten en meehelpende koren.

Ruim 5 jaar geleden werd mijn broer lid van het Meerssens Mannenkoor. Nieuwsgierig geworden liep ik een maandagavond het repetitielokaal, Dinnertime op de Markt, binnen. Zonder woorden stapte "onze Rob" naar met toe en overhandigde mij een partij bladmuziek. Sindsdien ben ik gebleven.

Harrie Smeets