vrijdag, 23 februari 2018

Het MMK bij de Oogstdankfeesten

Meerssens Mannenkoor in Berg aan de Maas

Dit jaar werd voor de 67e keer het Oogstdankfeest in Berg a/d Maas gehouden.
Reeds viermaal eerder hadden wij met ons koor een optreden verzorgd in de Culturele stoet en wel in 2004, 2006, 2007 en 2012. Dit tot volle tevredenheid van de optochtcommissie en vele toeschouwers.
Enkele maanden geleden werd ik door de voorzitter van de Culturele stoet benaderd of er interesse was bij het Meerssens Mannenkoor om wederom de stoet op te luisteren met een zeeroverslied in de groep van de Vliegende Hollander. Op een van de repetities heb ik de leden gepolst of hier animo voor was en ruim 35 leden gaven aan mee te zullen doen.  Een optreden met minimaal 30 leden was dan ook de eis van de optochtcommissie. Mijn gedachten gingen meteen naar het jaar 2007 toen wij in de Culturele stoet het lied van de Machtigste Koning met succes en plezier hadden gezongen. In goed overleg kreeg ik het klaar om datzelfde lied nu ook in 2013 in de Culturele stoet ten gehore te brengen.
Na even speuren kwam de reeds opgenomen mp3 en de bladmuziek van de Machtigste Koning tevoorschijn, waardoor wij niet veel moeite hoefden te doen om dit lied ten gehore te brengen. Mp3 en bladmuziek werd door mij per mail verspreid om thuis te kunnen oefenen en de tekst van buiten te leren.
Op maandag 5 augustus en maandag 12 augustus, de eerste 2 repetities na de vakantie, werd het lied nog eens goed gerepeteerd en het voelde goed aan. Het leek nu of alles op rolletjes zou lopen, maar dit was helaas niet zo.
Op zondagmorgen 18 augustus waren de weersvoorspellingen allesbehalve goed te noemen. Donkere wolken pakten zich samen boven Berg a/d Maas. Maar wie de Bergenaren goed kent weet dat deze mensen niet snel bij de pakken gaan neerzitten. Alle voorbereidingen werden getroffen om het feest te kunnen laten doorgaan.
Om even voor 13.00 uur kwamen de zangers van ons koor het dorp binnen bij de entreepost en wij reden gezamenlijk naar de feesttent. Hier werd iedereen nog voorzien van een muts en sjaaltje om ons toch maar op zeerovers te laten lijken. Ook werden hier door mij de deelnemende leden geteld en ik kwam helaas maar tot 24 leden, terwijl wij volgens contract minimaal 30 leden moesten leveren.
Maar ja, niet lang geërgerd en om 13.30 uur namen wij onze positie in vóór het verongelukte schip van de Vliegende Hollander. Toen de stoet eindelijk in beweging kwam begon het weer te regenen en het is daarna ook niet meer opgehouden.
De neervallende regen kon de leden van het Meerssens Mannenkoor echter niet deren en wij zongen vrolijk en herhaaldelijk het lied van de Machtigste Koning. Hierbij gestimuleerd door het enthousiasme en applaus van de vele toeschouwers.
Bijna geheel doorweekt bereikten wij de overvolle feesttent. Het was wel frappant dat nu opeens de zon tevoorschijn begon te komen. Na enkele glaasjes samen gedronken te hebben gingen de leden van het koor weer terug naar Meerssen en lieten mij alleen achter met al dat bier.
Die avond en de dag erna heb ik veel complimenten gekregen over ons optreden. Vooral de complimenten van de stoetvoorzitter en zijn vrouw, die deze mooie stoet weer in elkaar hebben gezet, hebben mij voldoening gegeven.

Jef Willems