maandag, 15 oktober 2018

Het concert in Ransdaal

Meerssens Mannenkoor prominent aanwezig bij vijf korenconcert Ransdaal

Het Meerssens Mannenkoor nam zaterdagavond 28 september j.l. deel aan een vijf korenconcert in Ransdaal. Overige deelnemende koren waren het plaatselijk Gemengd Zangkoor St. Caecilia onder leiding van Ger Franken en aan de piano Linda Smolenaers, het Mannenkoor St. Caecilia Schweykhuizen onder leiding van Hans Luesink en aan de piano Mariëlle Frijns, het gemengd koor Sing Along Singers uit Reuver onder leiding van John Wauben en aan de piano Ludmila Seroo en het Cäcilien Chor Breberen (nabij Gangelt, Dld.) onder leiding van Rudolf Laven.
Plaats van handeling was Café-Zaal Oud-Ranzel, een gaaf voorbeeld van een traditionele dorpse café-zaal, met een gemoedelijke en knusse sfeer. De zangers bleken weinig last te hebben van het getinkel van de glazen vanachter de buffetten, en evenmin van het lichte geroezemoes onder de leden van de overige koren en hun meegereisde partners.
Het muziekrepertoire was sterk gevarieerd: van klassieke opera tot lichte moderne muziek als musical, gospel- en popmuziek.
Het Meerssens Mannenkoor mocht de reeks van vijf koren afsluiten. Voor het koor was dit optreden, afgezien van zijn deelname aan het culturele evenement "Meerssen in de ban van....." op 15 september j.l., het eerste concert onder leiding van zijn nieuwe dirigent Ger Franken. Het was voor het koor in zoverre spannend dat het op deze avond vier nieuwe werken voor 't eerst ten gehore bracht: het Kroatische "Rasti Ružo" van R.S.Vithar, de African-American spiritual "Sinner Man", het Spaanse "Armonía" van Dan Davison en de Amerikaanse folksong "Railroad". De pianobegeleiding was in handen van Leon Dijkstra. Bovendien begeleidde Marc Hermans het lied "Armonía" op de marimba, een aan de xylofoon verwant muziekinstrument. De combinatie van de piano- en marimbabegeleiding droeg bij aan een ingetogen en klankrijke uitvoering van "Armonía". Aan het eind van avond verzorgde het Meerssens Mannenkoor als toegift het lied "Bie oos dao struimp de Geul", dat inmiddels zo ongeveer het lijflied van dit koor is geworden, ook al stroomt diezelfde Geul hemelsbreed ook maar 2½ km. vanaf Café-Zaal Oud-Ranzel.
Het Meerssens Mannenkoor kan terugzien op een geslaagde presentatie onder leiding van Ger Franken. Ger is erin geslaagd al binnen relatief korte tijd het muzikale plezier en het ambitieniveau van de koorleden op stimulerende wijze te prikkelen. Gevoel voor dynamiek en harmonie zijn onmiskenbaar toegenomen. Dit koor zal zeker nog van zich laten horen in de regio.

Mathy Peters