donderdag, 16 augustus 2018

Het Kerstconcert 2013 in Rothem

Meerssens Mannenkoor zingt in Rothem

Op zondag 8 december jl. vond in het neogotische kerkje van Rothem een uniek kerstconcert plaats. Dit op initiatief van de gezamenlijke Rothemse koren. Enkele honderden belangstellenden vonden de weg naar het uitbundig verlichte kerkje. Daar werden ze getrakteerd op een mooi concert, uitgevoerd door maar liefst vier koren en een ensemble van Rothem's Harmonie.

Wat dit concert zo speciaal maakte was het feit dat alle koren zich onderscheidden in repertoirekeuze en vertolking, waardoor er van een zeer gevarieerd aanbod te genieten was. Programmaleider was Remco Janssen van Song of Joy.

Het ensemble van Rothem's Harmonie - waarin opvallend veel jeugdige leden zaten - opende, onder leiding van Wim Heinrichs, sfeervol met enkele alom bekende kerstliederen. Daarna bracht Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia vanaf het oksaal zeer verdienstelijk enkele minder bekende kerstliederen ten gehore. Er werd welluidend en evenwichtig gezongen onder leiding van Hub Geerlings. Toen was het de beurt aan Song of Joy. Heerlijk verfrissend en met veel enthousiasme werden veelal bekende Engelse/ Amerikaanse kerstliederen ten gehore gebracht. Opvallend was dat de drie heren in het koor hun stem letterlijk deden gelden. Ruud Smeets leidde dit swingende optreden in goede banen. Inspiration, samengesteld uit Cantate Rothem en St.Franciscus Moorveld, bracht zeer ingetogen maar overtuigend, onder leiding van Niek Jacobs, een aantal werken ten gehore. Heel opvallend was het leeftijdsverschil tussen de koorleden. Voor een klinkend slotakkoord zorgden 50 heren van het Meerssens Mannenkoor. Waren er bij het inzingen nog twijfels over de akoestiek van de kerk, dan verdwenen deze al tijdens het eerste lied als sneeuw voor de zon. Ger Franken bracht het koor heel strak daar waar hij het hebben wilde. Er werd gezongen vol dynamiek en passie. Het koor stond er! Het werd begeleid door Paulina Bukowicz.

Daarna werd tot slot door alle deelnemers op een overvol altaar gezamenlijk "Stille Nacht" gezongen. Een staande ovatie volgde! Er waren bloemen voor de muzikale leiding. Alle deelnemende verenigingen, toehoorders en uiteraard de organisatie, kunnen terugkijken op een mooi en sfeervol kerstconcert. Hopelijk krijgt dit lovenswaardige initiatief een vervolg. Er volgde nog een ongedwongen "nazit" in gemeenschapshuis De Koel, waarbij traditioneel kerststol werd gegeten. Deze werd geschonken door een heel bekend Meerssens donkerbruin café. Waarvoor dank!

Piet Pluymaekers