donderdag, 16 augustus 2018

Concert in de Synagoge

Meerssens Mannenkoor te gast in de Synagoge

Na enkele jaren van afwezigheid was het Meerssens Mannenkoor, op uitnodiging van Stichting Synagoge Meerssen, er op gebrand weer eens een concert te geven in onze mooie Synagoge. De voorzitter van de Stichting, de heer Leo Benders, heette ons allemaal welkom en gaf aan dat de Stichting het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij hoopt met het organiseren van een aantal concerten wat extra geld in het laatje te brengen. Een bedrag van € 9000 is dit jaar het streven. Hij is daarom, op deze zondag 23 maart, blij met de komst van het Meerssens Mannenkoor. Een 46-tal zangers, onder leiding van dirigent Ger Franken, was gekomen om gevolg te geven aan de uitnodiging.
Het programma zag er veelbelovend en zeer gevarieerd uit. Naast een aantal a capella werken zaten er ook meerdere liederen bij die instrumentaal ondersteund werden door drie zeer getalenteerde musici, afkomstig uit Azerbeidzjan, Rusland en Griekenland. Onze geselecteerde liederen waren zeer internationaal van aard en de variëteit zat hem vooral in onze keuze voor een 'breder genre'. Het koor had namelijk gekozen voor het brengen van zowel Oost-Europese liederen, gospel/negrospiritual songs, gevoelig kerkelijke (Maria lassù), Jiddische (Hawa Nagila), Spaanse bolero (Armonía) om te eindigen met 'Limburgs dialect' liedjes. Afgaand op het enthousiasme van ons luisterpubliek na afloop van ons optreden, bleek deze keuze zeer geslaagd.
Ons optreden was opgebouwd uit twee blokken en daartussenin werd er een optreden verzorgd door de drie genoemde musici (Rauf Berman – viool, Sofia Shapiro – piano, Vasilis Mantoudis – accordeon), die een repertoire ten gehore brachten met een duidelijk buitenlands tintje; niet verbazingwekkend natuurlijk. De door hen vertolkte muziekstukken waren gebaseerd op volksmuziek uit Griekenland, Israël en Rusland: romantiek, passie en sensibiliteit zat er heel duidelijk in opgesloten; muziek die soms uitnodigde om te gaan dansen, vooral op de tonen van de wals en de tango. Een geweldig applaus na afloop van hun virtuoos optreden was zeer zeker op zijn plaats en welverdiend.
Na het dankwoord van de voorzitter van de Stichting aan het Meerssens Mannenkoor, onze dirigent, de musici en het publiek konden we weltevreden, of een kopje koffie gaan drinken met de toehoorders, of naar huis gaan, of gaan deelnemen aan de nazit in ons nieuwe repetitielokaal 'De Keizer'. Hier konden wij nog even gezellig napraten over ons optreden.

Jef Hoofs