dinsdag, 20 februari 2018

Vele koren in Vaals

't Heuvelland jeet plat
De organisatie van dit groots opgezette muzikale gebeuren, op zaterdag 17 mei 2014 in het Tenniscentrum te Vaals, was in vertrouwde handen bij de Stichting Projectkoor Heuvelland.
Mannenkoren willen zich op deze wijze gezamenlijk presenteren ten einde hun ledenbestand op peil te houden.
Maar liefst acht mannenkoren uit het Heuvelland ( goed voor ongeveer driehonderd stemmen) verleenden hun medewerking. Cecilia Vaals, CCK Lemiers, Caecilia Gulpen, Lauwerkrans Mechelen, Internos Schin op Geul, Meerssens Mannenkoor, Sint Remigius Klimmen en Walrams Valkenburg waren de afgelopen maanden bereid om veel extra repetitietijd te spenderen aan het instuderen van een aantal nieuwe onbekende liederen. Drie gezamenlijke repetities gingen aan de definitieve uitvoering vooraf. Het "massale" was voor alle betrokkenen best wennen, maar uiteindelijk kregen de vele toehoorders in de door diverse koorleden tot concertzaal omgetoverde Tennishal van Vaals waar voor hun geld. De acht deelnemende koren waren gesplitst in twee clusters, die apart, maar ook gezamenlijk zongen. De zes dirigenten: Nic Hermans, Jean Lardinois, Ger Franken, Paul Mestrom, Leo van Weersch en Emmanuël Pleijers dirigeerden allen strak, maar op hun eigen specifieke manier. Het Combo Intens ondersteunde alle zang, instrumentaal, op ongeëvenaarde wijze! Hun begeleiding stond als een huis. Het zou te ver voeren om alle gezongen liederen te gaan benoemen, maar het repertoire was zeer gevarieerd. Gospel, operette, opera en zelfs een religieus lied werden mooi, harmonieus en gecontroleerd gezongen. Soms kippenvel! De nadruk lag vooral op dialectmuziek. Het publiek werd meerdere malen zichtbaar geroerd en zong, waar mogelijk, mee.
En dan die kleine, grote artiest uit Kerkrade. Jack Vinders, ongecompliceerd, maar zeer professioneel met zijn eigen prachtige stemgeluid. Vooraf aan elk lied warmde hij het publiek op met enkele kwinkslagen. Heel apart was de ondersteuning van het voltallige achtergrondkoor bij Dreumerij en De Fanfaar. De verrassende koorarrangementen werden gemaakt door Ron Cuijpers, pianist van het Combo Intens. Henk Hover presenteerde de avond op prettige wijze en verraste het publiek met de door hemzelf gecomponeerde 'evergreen' 't Greun van 't graas, daarbij ondersteund door een klein 300 mannenstemmen. Een staande ovatie!
Tot slot uiteraard....."Wie schoân ôs Limburg is....
Wat eine schoâne aovend !
Piet Pluymaekers