dinsdag, 14 augustus 2018

Benefietconcert voor de ramen van de Basiliek

Beneficio Bellissimo: klinkende duiten voor de ruiten
Het organiseren van een benefietconcert is geen sinecure en vergt durf. Tien euro entreegeld voor een optreden van het Meerssens Mannenkoor en Rothem's Harmonie komt niet vaak voor. Toch lukte het de Stichting Vrienden van de Basiliek om de monumentale kerk van Sint Joseph Arbeider in Meerssen West gevuld te krijgen met betalende belangstellenden.
Op zaterdagavond 14 juni konden ze voor de pauze luisteren naar het Meerssens Mannenkoor onder leiding van Ger Franken en met Leon Dijkstra aan de piano. Na een ode aan onze koning in het Latijn, volgde een selectie uit het brede en afwisselende repertoire met Russische, Kroatische, Amerikaanse, Italiaanse en Limburgse melodieën. Na de pauze gaf Rothem's Harmonie, onder leiding van gastdirigent Henk Mertens, haar visitekaartje af met een mooi verzorgd en gevarieerd programma.
Een extra dimensie kreeg het concert door het optreden van de internationale sopraan Fenna Ograjensek. Haar stemgeluid lijkt krachtiger dan mannenkoor en harmonie bij elkaar. Maar ook haar klankkleur en dynamiek zorgden al voor de pauze voor "kippenvel momenten". Volgens velen was echter het gezamenlijke optreden van mannenkoor, harmonie en sopraan in het slotlied: La Vergine degli Angeli uit La Forza Del Destino van Guiseppe Verdi het hoogtepunt van dit gedenkwaardige benefietconcert.
Mijn gevoel werd de dagen erna nog meerdere malen bevestigd. "Jullie hebben goed gezongen. Wat een mooi concert. Is er een CD van gemaakt?". "Fijn dat het pas om half- negen begon. Nu had ik tijd om mij eens echt mooi te maken "."Kreeg er kippenvel van". "Wist niet dat de kerk van West zo'n mooi kunstwerk is". "Wat klinkt het goed in deze kerk. Een echte concertzaal". "Wat een lekkere wijn schonken ze". Kortom zoals wethouder Gulikers onderstreepte in zijn dankwoord: "Een zeer waardevolle avond voor onze gemeenschap. Hulde aan de initiatiefnemers".
Jos Kester