zondag, 27 mei 2018

Kerstconcert van de Zonnebloem

Meerssens Mannenkoor te gast bij Zonnebloem afdeling Meerssen

Ruim één jaar geleden stemde het Meerssens Mannenkoor toe de kerstviering van Zonnebloem afdeling Meerssen op 16 december 2015 op te zullen luisteren. Op dat moment kon niemand voorzien dat op die dag ’s morgens ons lid Piet Giessen zou worden gecremeerd. Nog onder de indruk van de woorden en beelden tijdens de crematie besteeg het vrijwel voltallige koor het podium in De Stip.

Na een korte inleiding door Jules à Campo werd gestart met de Engelstalige “I know the Lord is watching me” van Mozart, gevolgd door “Be Still, My Soul” uit Finlandia van Sibelius. Na het Duitse “Maria hör mein singen” en het Italiaanse “Maria lassù” was het tijd voor ons eigen dialect met “Mien Limburgs Landj” en “Geul iech wil diech huère”.

“Ik vind het hele koor gewoon heel prettig om naar te luisteren. Voor de pauze hoorde ik even een "hobbel" maar het was niet storend hoor. Na de pauze hebben jullie de opstelling wat veranderd. En daarna klonk het nog beter”, vertelde Irene Hermans- Von Banisseht later.

De soliste Monique Topeeters opende haar kerstrepertoire met “Weihnachten” en “Still a Bach Christmas”. Na een tiental binnen en buitenlandse kerstliederen brachten Monique en Mannenkoor tot slot samen een ingetogen “Stille Nacht”. Dat werd zeer gewaardeerd en beloond met een daverend applaus. Als toegift werd met het publiek samen gezongen over de herders, die bij Bethlehem lagen en het Kind dat nu wellecome sijt.

“Persoonlijk hou ik erg van jullie gezang. Wij, mijn man en ik, zijn ook naar het concert in Rothem geweest. In de kerk van Rothem vond ik jullie nog beter klinken, maar dat ligt waarschijnlijk aan de akoustiek”, aldus Irene.

Bijna voltallig aantreden op zo’n beladen dag en toch 130 Meerssenaren een mooie kerstviering proberen te bezorgen is geen gemakkelijke, maar wel een dankbare opgave. Maar mede dankzij de uitstekende pianobegeleiding van Leon Dijkstra en Jos van Pol en de eminente leiding van Ger Franken konden de soliste en de mannen voor dit dankbare publiek op 16 december toch mooie muziek brengen.

Jos Kester