maandag, 15 oktober 2018

Diesviering MMK 2016

Meerssens Mannenkoor viert zijn verjaardag

Er is er een jarig vandaag hoera en dat is het Meerssens Mannenkoor. Precies op de dag van oprichting, namelijk 13 maart, viert het koor zijn 19e verjaardag. En dat vieren begint met het opluisteren van de H.Mis van 11.00 uur in de basiliek.

Toevallig was ik twee dagen eerder in het gemeentehuis. In de prachtige nieuwe ontvangsthal werd mijn blik gevangen door een overzicht van de rijke historie van Meerssen. Ruim honderd en vijftig miljoen jaren geleden werd een begin gemaakt met de afzetting van mergel. Deze bouwstof diende grotendeels voor de bouw van de basiliek. De jaartallen 1222 en 1465 duiden respectievelijk op het jaar van het bloedwonder en van het brandwonder.
Nu 65 jaar geleden, bezocht ik als pelgrim in een processie van Bunde naar Meerssen voor het eerst in mijn leven de basiliek. Stom verbaasd keek ik mijn ogen uit. De warme zonnestralen die door de glasramen vielen, wierpen schaduwen rond de hardstenen pilaren in de o zo grote en donkere kerk.
Vandaag bij de 19e verjaardag van ons koor, besefte ik dat ik niet alleen toen klein was, maar ook nu nog. Wat is Meerssen toch groots en rijk met zo’n prachtig cultureel erfgoed als de basiliek!

Na de H.Mis, die gedirigeerd werd door Ger Franken en op het orgel werd begeleid door Rob Waltmans, volgden felicitaties van de pastoor en applaus van de kerkgangers. Samen met de partners konden de leden van het koor daarna aanschuiven voor een uitstekend Italiaans buffet van cateraar Maurice Kikken uit Ulestraten. Maar eerst werden de jubilarissen gehuldigd. Jules à Campo voor zijn 12 ½ jaar lidmaatschap van het koor. Zijn draagspelt van verdienste perforeerde gelukkig nog net niet zijn piercingvrije body. Daarna was het de beurt aan Wiet Lemmens. Hij vierde zijn 25 jarig jubileum als koorzanger. Speciaal voor hem was een bestuurslid van KNZV-Limburg naar Meerssen gekomen om hem de passende versierselen op te spelden. Fer van de Winkel overhandigde hem tevens een ingelijste oorkonde.
Enkele leden van het koor brachten vervolgens na het buffet, middels een persoonlijke noot, enige vorm van entertainment. Ook werd er een quiz gehouden. In deze vijf ronden durende wedstrijd werden veel leerzame en vaak ook leuke vragen gesteld. De per deelnemende tafel gestaffelde score leverde uiteindelijk drie winnaars op. Zij kregen gratis ter beschikking gestelde prijzen, doch allemaal varianten van: een gratis luchtbedvulling!

Harrie Smeets