maandag, 15 oktober 2018

Zangersdag Onderlinge Federatie

Meerssens Mannenkoor en de Zangersdag van de Onderlinge Federatie

Zes zangkoren uit het Heuvelland zetten zaterdagavond 8 oktober 2016 hun mooiste kelen op in de Heilig Hart van Jezuskerk in Rothem. En dit om de leden van de diverse koren en het jurylid Ludo Claesen, hoofdvakdocent koordirectie aan het Conservatorium Maastricht, in vervoering te brengen. Elk jaar rond oktober laten de koren van de Onderlinge Federatie hun koorklank, zuiverheid, voordracht, repertoirekeuze en uitstraling beoordelen. Dit jaar waren ongeveer tweehonderd enthousiast zingende mannen en vrouwen te gast bij het Meerssens Mannenkoor. In dik anderhalf uur kregen de toehoorders 18 verschillende liederen te horen: van Mozart tot de Schintaler en van “ Wied es de wind” tot “Bethelehemu”. Dat laatste is een Nigeriaans lied over de stad Bethelehem.
Kortom als u de koren had gehoord onderschreef u mijn conclusie dat de repertoirekeuze niet alleen klassiek, maar ook modern is. En daardoor had u de unieke mogelijkheid een grote diversiteit in uitvoeringsstijl, klank en repertoirekeuze te leren waarderen. Duidelijk werd dat een aansprekende voordracht ook kan met een compact mannenkoor ( 20 leden). En dat grote mannenkoren samen durven te werken met trompetten of slagwerk. Ook hoorde ik waardering uitspreken voor de koorklank en muzikaliteit van gemengde koren. Kortom het blijkt dat elke stem, man of vrouw, hoog of laag, geschoold of nog natuurlijk, kan bijdragen aan een mooie samenklank en overtuigend optreden. Hierdoor kwamen de zangers met een tevreden gevoel van het priesterkoor in de kerk van Rothem. En vonden ze dat later bevestigd in het oordeel van Ludo Claesen.
Beide elementen droegen bij aan een gezellige nazit in gemeenschapshuis De Koel, waar niet alleen gezorgd werd voor een keel strelend drankje, maar ook voor een muzikale omlijsting. En de uitnodiging, na de stembanden, nu ook de beenspieren eens los te maken op de dansvloer. Kortom het organiserend Meerssens Mannenkoor en de leden van de Onderlinge Federatie kunnen tevreden terug kijken op een mooie muzikale avond en het promoten van het plezier van samen zingen

Jos Kester