vrijdag, 23 februari 2018

Korenavond in Klimmen

Meerssens Mannenkoor en de Zangersdag van de Onderlinge Federatie

Tijdens de Zangersdag van de Onderlinge Federatie in de kerk van Klimmen op zaterdag 14 oktober jl., traden 7 koren, waaronder het Meerssens Mannenkoor, aan om steeds drie koorwerken te zingen. Elk koor kreeg na afloop van hoofdvakdocent koordirectie Conservatorium Maastricht, Ludo Claesen, een professioneel oordeel te horen. Op deze wijze stimuleren de deelnemende koren elkaars muzikale groei. Daarnaast vinden vele zangers het interessant op zo’n avond inspiratie op te doen voor het kiezen van repertoire. Het luisteren naar en zien van collegae blijkt ook te stimuleren tot vernieuwing. De drempel voor experimenten wordt zo kleiner.

Bemoedigend was te horen dat ook koren met 20 tot 30 zangers goed kunnen klinken, indruk weten te maken, kortom het publiek weten te boeien.

Het Meerssens Mannenkoor, onder leiding van Ger Franken en met Leon Dijkstra aan de piano, trad in de “piste” met “I know the Lord is watching me”. Oorspronkelijk bekend geworden als het klarinetten concert van Mozart, maar nu in een arrangement van Frans Koch, voorzien van tekst en vierstemmig gezongen door 40 zangers van het Meerssens Mannenkoor.
Het Napolitaanse liefdeslied “O Marenariello”, in een arrangement van Jan Theelen, kreeg iets extra’s en werd nog muzikaler door het vioolspel van Patrick Heckmanns.
Afgesloten werd met de wereldhit “Ramona”, in een bewerking van Jetse Bremer. De uitvoering van dit bekende nummer van de Blue Diamonds viel op doordat de mannen de tekst uit hun hoofd zongen.

Ludo Claesen waardeerde het optreden van het Meerssens Mannenkoor op de zes onderdelen als goed tot zeer goed. Over het vermogen het publiek te boeien was Ludo ook zeer te spreken. Hij riep ook de andere koren op om meer uit het hoofd te zingen: “Je kunt dan meteen de klank en overtuigingskracht horen toenemen”.

Jos Kester