Meerssens Mannenkoor
maandag, 28 september 2020

Léon Moonen

Léon Moonen, een nieuwe ster aan het firmament!
Vandaag voert mijn verslaggeverstaak me helemaal naar Heerlen, waar een nieuw lid van ons koor samen met partner Barbara, 9 kloeke kippen en een prachtige, zachtaardige hond een prettig huis bewoont aan de Jos Habetsstraat. Maar daarmee is toch al weer een eerste bruggetje naar Meerssen geslagen. Immers, Jos Habets is de naam van de beroemde historicus en archeoloog die medio 1865 onder veel meer, ook de restanten van de Romeinse villa aan de Onderste Herkenberg ontdekte.
Léon werd in november 1957 geboren in Heerlen als vierde en laatste zoon. Zijn vader voerde een warme bakkerij in het centrum van Heerlen, een bakkerij die nog steeds in bedrijf is en tegenwoordig gerund wordt door een broer van Léon.
Léon bezocht de Lodovicus lagere school. Hij kan zich niet herinneren dat daar veel werd gezongen. Daarna ging hij naar de Havo op het Bernardinuscollege, die hij in 1974 met een diploma met exacte vakken in het pakket afsloot. Maar Léon bleek vooral culinaire aspiraties te voelen en ging naar de Middelbare Horecaschool in Heerlen. Ook volgde hij alle specialistische cursussen van de School voor de Horeca, alsmede opleidingen voor brood en banket en voor chocolaterie in België.
Na afronding van al die opleidingen trok al spoedig het avontuur en ging hij werken in het gerenommeerde restaurant “L’oustau de Baumanière” in Les Baux de Provence, destijds begiftigd met 3 Michelinsterren. Drie jaar werkte Léon daar, niet altijd gemakkelijk vanwege de taalbarrière maar wel zeer leerzaam en verrijkend.
In 1980 kwam Léon terug naar Nederland en kon hij beginnen in Eindhoven bij de Karpendonkse Hoeve onder toen nog de oude heer Van Eeghem. Léon werkte ook daar weer drie jaar, waarna opnieuw zijn wens zich verder te bekwamen hem achtereenvolgens voerde naar “De Oude Geleerde Man” in Bennebroek, bij Jean Jacques Menanteau, “Juliana” in Valkenburg aan de Geul bij toenmalig maitre Toine Hermsen en “Au coin des bons enfants” in Maastricht onder René Ritzerfeld. Ook stages bij de Hamert, bij Herman van Ham en in kasteel Wittem staan op zijn conduitestaat.
In 1986 was het moment aangebroken dat Léon al het geleerde in een eigen zaak wilde gaan bewijzen en opende hij in Heerlen een verfijnd restaurant in de Geleenhof in Heerlen: 38 stoelen. Een uitgebalanceerde “Franse” kaart.
15 Jaar lang bewees Léon, met een team van 6 mensen zijn culinaire en gastronomische kwaliteiten. Veel voldoening en succes, maar ook tropenjaren, reden waarom hij in 2001 besloot de zaak te verkopen en te kiezen voor een minder belastende formule, als freelance kok. Daardoor kreeg hij ook tijd voor andere hobby’s: zingen bij het City-koor in Heerlen (van 2000 tot 2010), het bezoeken van concerten en musicals, het vertroetelen van zijn Bresse-, Faverolles- en Maranshoenders (in de gauwigheid leert hij me nog eens dat je eieren echt in de koelkast moet bewaren, waar ze 6 keer langer vers blijven, en verwent me met 6 verse eieren van zijn kleinveestapel) en fietstochten op zijn elektrische fiets.
Rond 2013 is Léon met zijn freelance werk gestopt om te gaan genieten van andere vreugden van het leven. Bij zijn bezoeken van kooravonden heeft Léon ook kennis gemaakt met dirigent Ger Franken en het Meerssens Mannenkoor en raakt zodanig geïnteresseerd dat hij eens een repetitieavond bezoekt en al spoedig besluit hij om tot het koor toe te treden waar hij met overgave de 2e tenoren versterkt. Na de sterren van de hemel te hebben gekookt doet hij dat nu al zingend. Léon roemt de prettige sfeer in het koor, de warme en bindende taakopvatting van onze voorzitter, de inzet van onze dirigent en de muzikale inbreng van onze pianist.
Maar onmiskenbaar acht hij ook de noodzaak met voorrang aan de continuïteit en de toekomst van het koor te werken en waar mogelijk zal hij zich daar zeker voor inzetten. Bij voorbaat bedankt, Léon
Karel Majoor