maandag, 17 december 2018

Openbaar afscheid van dirigent Rob Waltmans

Op vrijdagavond 14 december vond in de St. Agneskerk in Bunde het jaarlijkse kerstconcert van het Meerssens Mannenkoor plaats. In een goed gevulde kerk waren er behalve van het Meerssens Mannenkoor ook optredens van het Slavisch-Byzantijns koor Cantus ex Corde uit Kerkrade, de uit Azerbeidzjan resp. Oekraïne afkomstige zanger/violist Rauf Berman en bayanist Volodymyr Kurylenko en het koperblaasensemble Ludo Pepels, Marijn Urlings, Dorine pepels en Christel Stevens. Het Meerssens Mannenkoor werd afwisselend begeleid door pianiste Paulina Bukovicz en het koperblaasensemble.
Deze veelzijdige invulling van het kerstconcert leverde een mooi en gevarieerd kerstmuziekprogramma op waarvoor het publiek duidelijk zijn bijzondere waardering liet blijken.

Voor het Meerssens Mannenkoor was dit kerstconcert tevens het laatste waarbij dirigent Rob Waltmans de leiding had. Vanaf de oprichting van het koor in 1997 tot nu toe was Rob de onvermoeibare (en veelal zeer geduldige!) leider, docent en animator, die het koor bracht tot waar het nu is gekomen: een groot mannenkoor (met 52 leden) dat een breed zangrepertoire beheerst en in het heuvelland en daarbuiten een graag geziene gast is. Uiteraard zijn er voor de toekomst nog voldoende muzikale kwaliteitsambities, en ligt er ook voor de nieuwe dirigent de uitdagende opdracht het Meerssens Mannenkoor steeds een stapje verder te brengen.

Na afloop van het kerstconcert deelde voorzitter Willy Smeets van het Meerssens Mannenkoor mee dat het bestuur Rob Waltmans heeft benoemd tot eredirigent van het koor. Daarbij overhandigde hij een bijbehorende oorkonde alsmede een cadeaubon. Bovendien maakte wethouder Giel Dolmans van Meerssen bekend dat het gemeentebestuur had besloten Rob Waltmans vanwege zijn vele muzikale verdiensten voor Meerssen de Marsna-penning uit te reiken. Een complete verrassing voor de trotse Rob en zijn familie.

In 2012 dirigeert Rob Waltmans nog twee optredens van het Meerssens Mannenkoor, nl. op 17 december 's avonds in het Maastrichtse zorgcentrum Klevarie en op 22 december 's middags in de straten van Meerssen-centrum. Tenslotte zullen de koorleden en hun partners van Rob afscheid nemen tijdens de nieuwjaarsborrel op maandag 7 januari a.s. om 21.00 u. in café-restaurant Dinner Time aan de Markt in Meerssen.

Mathy Peters