dinsdag, 11 december 2018

Meerssens Mannenkoor bij de Zangersdag van de Onderlinge Federatie

Voor de tweede keer in veertien dagen toog het Meerssens Mannenkoor op zaterdag 12 oktober j.l. naar Ransdaal voor de door Gemengd Zangkoor St. Caecilia Ransdaal georganiseerde Zangersdag van de Onderlinge Federatie. Het avondconcert vond plaats in de Parochiekerk van Ransdaal.
Naast het gastkoor en het Meerssens Mannenkoor deden nog vijf andere koren mee aan dit concert, te weten: Mannenkoor Inter Nos Schin op Geul, Zangvereniging Orphée Houthem, Gemengd koor Eendracht Sibbe, Mannenkoor Geulklank Valkenburg en Mannenkoor St. Remigius Klimmen.
Het Meerssens Mannenkoor stond onder leiding van Ger Franken – sinds 1 januari van dit jaar dirigent van het koor – en werd aan de piano begeleid door Leon Dijkstra. Ger Franken had overigens een drukke avond want hij dirigeerde ook Gemengd Zangkoor St. Caecilia Ransdaal en Mannenkoor St. Remigius Klimmen.
De bedoeling van deze jaarlijks te houden Zangersdag is om te genieten van elkanders zang en de onderlinge band tussen de koren van de Onderlinge Federatie te versterken. Maar tevens is het de gelegenheid om zich te laten jureren. De jury was dit jaar dirigent, docent en componist Ludo Claesen uit Hasselt.
Ieder koor had de opdracht om drie werken uit te voeren. Het Meerssens Mannenkoor koos voor drie nieuwe werken: "Sinner Man", een Amerikaanse negrospiritual, "Armonía", gebaseerd op het ritme van een langzame Spaanse bolero en "Railroad", een worksong, gezongen tijdens het zware werk aan de spoorweg in de slaventijd eind 19e eeuw. "Armonía" werd op de marimba begeleid door Marc Hermans.
De uitgevoerde koorwerken werden beoordeeld op zuiverheid / klankkwaliteit / ritmiek, dictie en frasering / nuancering, expressie / interpretatie. De toegekende punten varieerden van 7 ½ tot 9, waarbij aan het uit het hoofd gezongen "Railroad" de hoogste score werd toegekend. Ook de repertoirekeuze werd zeer gewaardeerd.
Al met al voor het Meerssens Mannenkoor en zijn dirigent een avond om trots op te zijn en een stimulans om op de gekozen weg verder te gaan.
De avond werd besloten in Café Oud Ranzel, alwaar een gezellig samenzijn plaats vond met alle deelnemende koren en waar nog menig lied werd gezongen!

Louis Verleisdonk