Meerssens Mannenkoor
donderdag, 28 september 2023

Shipperskerk en het MMK

Meerssens Mannenkoor zingt in het kerkje van Schipperskerk

In een wel héél bijzondere entourage gaf het Meerssens Mannenkoor hier op woensdag 17 december 2014 een kerstconcert.
Het voormalige lieflijke kerkje, dat in 1949 is gebouwd voor passerende schippers, is nu in gebruik voor allerlei kunstzinnige en creatieve activiteiten en exposities. Dit onder aansturing en de deskundige en bezielende leiding van kunstenares Marieke Russel.

Het was er letterlijk en figuurlijk heerlijk warm. Wat een fijne ontvangst! Na het inzingen, waarbij dirigent Ger Franken ons nogmaals heel nadrukkelijk de zin van het oogcontact met hem verduidelijkte, was er zelfs champagne.

Voor een klein select, maar zeer aandachtig, gezelschap brachten wij een mooi kerstconcert. Er werd uiterst geconcentreerd gezongen, en het oogcontact met de dirigent was er!
Er werd pianissimo gezongen zoals zelden gehoord. Dat was niet alleen te danken aan de mooie akoestiek van deze bijzondere ruimte, maar ook aan de magie tussen koor, dirigent en pianist Leon Dijkstra. Ook de heel kleine afstand met het publiek pakte positief uit. Dan kun je eigenlijk niet anders dan beheerst en ingetogen zingen.
Een zeer gevarieerd kerstrepertoire in het Nederlands, Duits, Engels, Pools, Russisch en Italiaans bracht het muisstille publiek – je kon tijdens de optredens een dennennaald horen vallen – in vervoering en hier en daar werd zelfs een traantje weggepinkt.

Marieke verwoordde dit ook treffend in haar dankwoord. We hadden haar en onze toehoorders "geraakt". En daar doen wij het toch voor! Dat geeft echte voldoening.

Na afloop van het concert werden wij aangenaam verrast met drankjes en heerlijke hapjes. Dat maakte ook de "nazit" heel apart en reuze gezellig. Waarvoor onze oprechte dank!

Wat mij in de bus op weg naar Schipperskerk bezighield was de vraag via welke circuits je in zo'n vrijwel onbekend dorpje terechtkomt. Het antwoord was zeer verrassend. Loe Maens, onze gedreven bariton, knapte ook wel eens karweitjes op bij de moeder van Marieke Russel en Loe gaf daar meerdere malen aan dat het Meerssens Mannenkoor heel goed kon zingen. Voor mevrouw Russel was dat aanleiding om via Loe Maens het koor te attenderen op het schipperskerkje van haar dochter. Daarna waren de contacten snel gelegd. Loe bedankt!

Piet Pluymaekers