Meerssens Mannenkoor
donderdag, 28 september 2023

Ons Voorjaarsconcert in Ulestraten in 2015

Voorjaarsconcert Meerssens Mannenkoor in d’n Huppel in Ulestraten

Op zondag 31 mei, op een druilerige zondagavond, heeft het Meerssens Mannenkoor zijn voorjaarsconcert gegeven. Mede uitvoerenden waren het koor New Generation uit Merkelbeek en een afvaardiging van Mannenkoor St. Remigius uit Klimmen.

Voor een goed gevulde zaal in gemeenschapshuis d’n Huppel in Ulestraten gaf het koor, na het welkomstwoord van de voorzitter, de aftrap met “O Signore, dal tetto natio” als het koor van de kruisvaarders en pelgrims uit de opera Lombardi van Verdi. Zij zingen naar aanleiding van hun herwonnen vertrouwen in de goede afloop. Onder leiding van dirigent Ger Franken en met Leon Dijkstra aan de piano werd dit puntig neergezet, zoals het ook de bedoeling van Verdi was. Daarna volgde "Der Student geht vorbei" over het losbandige en ontrouwe liefdesleven van een student. Een hele overgang voor publiek en zangers was daarna "Armonia". Een ritmisch en harmonieus lied, dat met veel ingetogen spanning neergezet werd. Dan volgde "Sinner Man", een Amerikaanse negrospiritual. Het nummer is een waarschuwing om God trouw te blijven. Het is ook een verbloemd protestlied tegen racistisch geweld. Het koor moest hierbij veel tempo maken. Toen kwam "Rasti Ružo" van Serafin Vilhar, met tongbrekende woorden. Vooral mooi door de baspartijen en de Oost-Europese klank. Omdat het nog niet genoeg was ging het tempo weer omhoog in het swingende "Railroad", een Amerikaans volkslied. Het gaat over spoorwerkers, die hard moeten werken onder barre omstandigheden en voor wie een ding héél belangrijk is: eten en wie in de keuken staat. Het koor bracht hier ook, naast zang, de nodige mimiek en expressie. Dat sloeg wel aan in de zaal. Het eerste deel van het concert van het Meerssens Mannenkoor werd afgesloten met "Gabí Gabí", een Zuid- Afrikaans vereerlied. Het is een heen en weer flitsende zang tussen de 1e tenoren en de andere partijen. Zeer beweeglijk ook en hard werken voor de dirigent en de tenoren. Als speciaal onderdeel waren 2 drums toegevoegd. De percussie werd vaardig bespeeld door Sjef Dohmen en Mathy Bleize.

Daarna werd plaats gemaakt voor koor New Generation uit Merkelbeek. Dit is een gemengd koor dat opvalt door het verrassende, afwisselende repertoire. En dat kregen we te horen deze avond. New Generation stond onder leiding van Ilona Schouten en werd begeleid door een combo bestaande uit piano (Leon Dijkstra), basgitaar (Geert Smeets) en slagwerk (Peter Sittrop). Hun thema was “Muziek is de wereldtaal". Muziek is leuk, muziek kan je helpen. En dat werd meteen verwoord in "Because we sing". Op deze avond brachten zij de toehoorders daarvoor vervolgens naar Noord en Zuid- Amerika, Frankrijk en Ierland. Maar waar kun je beter beginnen dan in ons eigen Limburg. En dat deden ze met "Ich wil jekeren daag zinge" van de Limburgse troubadour Jos Meessen. Een loflied op liefde, het leven, kinderen en Limburg. Vervolgens "With one voice". Het lied vertelt over iemand die zich helemaal alleen voelt en daarover zingt. Toen kwam "Non, non rien n’a changé", het populaire lied van Les Poppies uit de jaren 70, in feite swingende wanhoop. Het werd met veel choreografie gebracht. Dit werd gevolgd door "You raise me up" met als solisten Jessica Knapen en Freddy Sittrop. Daarna ging de reis naar Ierland met "Riversong", een Celtic Celebration. Een lied in de sfeer van het Ierse dansspektakel Riverdance. "Oye la musicá ( Hoor de muziek) sloot weer helemaal aan bij het thema: muziek is het ritme van het leven. "Lean on me", met solisten Jessica en Freddy, is gericht op steun. "Bij problemen, roep me en ik ben er voor je. Leun op mij". Het enthousiaste en dankbare publiek vroeg en kreeg een toegift: “This little light of mine”.

Na de pauze werd het Meerssens Mannenkoor uitgebreid en hoorbaar versterkt met 15 leden van Mannenkoor St. Remigius uit Klimmen. Het programma werd vervolgd met bekende nummers als "Les pêcheurs de perles" ( de parelvissers) van George Bizet, het "Jägerchor" uit de Freischütz van Karl Maria van Weber en met "Der Waffenschmied". Daarna ging het tempo weer omhoog in "When The Saints Go Marching In". De tekst spreekt over de dag des Oordeels en degene die het lied zingt hoopt dat hij op die dag te midden van de heiligen de hemel mag betreden. Toen hadden we genoeg over de grens gezongen. Met "Geul iech wil diech huѐre" en "Mien leef Limburg" met muziek van Leo van Weersch en tekst van Jo Bertholet – hij zong zelf mee bij St. Remigius – waren we weer thuis. Afsluiter was het lieflijke "Veldboeket".
Heel toepasselijk want dat werd na afloop door voorzitter Louis Verleisdonk aangeboden aan Ilona Schouten, dirigent van New Generation, met het refrein van Veldboeket als begeleidende muziek. Ook dirigent Ger Franken en pianist Leon Dijkstra werden bedankt met bloemen en het gezongen Veldboeket.
Daarna nam wethouder Jan Gulikers het woord. Hij bedankte voor de mooie avond en benadrukte het belang van verenigingen als het mannenkoor voor de gemeenschap van Meerssen. Hij bracht ook de groeten over van burgemeester mevrouw Mirjam Clermonts-Aretz. Zij was verhinderd maar had er graag bij willen zijn, zeker omdat New Generation uit haar vorige standplaats (Merkelbeek, gemeente Onderbanken) komt.Tenslotte werd Guus Gulikers naar voren gehaald. Hij was namelijk, in de ogen van de wethouder, de meest expressieve zanger die avond. Daarna was het nog lang gezellig in d’n Huppel.

Joop Kneepkens