maandag, 17 december 2018

Benefietconcert MMK

Meerssens Mannenkoor zingt voor de basiliek
Zaterdag 4 juni 2016 werd door de Stichting Vrienden van de Basiliek Meerssen het tweede benefietconcert georganiseerd ten bate van de restauratie van de basiliek. Het Meerssens Mannenkoor deed hier belangeloos aan mee. Samen met Rothem’s Harmonie-orkest, de sopraan Véronique Meuffels en de bas/bariton Bart Merx.
In de goedgevulde kerk van Meerssen-West zong ons koor allereerst een eerbetoon aan de koning met het Domine, salvum fac Regem nostrum. Daarna heette voorzitter Gaby Waterval van de Vrienden van de Basiliek iedereen welkom en bedankte allen die dit concert mogelijk maakten. Vervolgens nam het concert een aanvang met het Meerssens Mannenkoor onder leiding van Ger Franken en met Leon Dijkstra aan de piano. Wij openden met Kodosh, een Israëlisch godsdienstig lied. Dit lied zette de toon voor ons hele concert. Er werd geconcentreerd en ingetogen gezongen en alert gereageerd op de aanwijzingen van de dirigent. Na Les pệcheurs de perles begeleidden Luc Buise en Alex Willems ons op de gitaar bij het romantische Rasti Ružo. Wij vervolgden met weer een romantisch lied, nu van Chopin: In mir klingt ein Lied, gearrangeeerd voor mannenkoor door F.Zimmer. Daarna 3 Limburgse liederen: Mien Limburgs Landj van de Schintaler in een arrangement van onze pianist Leon Dijkstra, Geul ich wil diech huère van Guus Smeets en ‘T Benkske met baritonsolo van Bart Merx. Daarna zongen de solisten twee aria’s uit Nabucco en Norma.
Vóór de pauze trad er nog een onverwachte artiest op: Gilbert Petit, de buuttereedner. Dit optreden legde nog eens extra druk op het toch al overvolle programma.
Na de pauze vervolgden de solisten hun optreden met aria’s uit de Zigeunerbaron van Johann Strauss.
Het Rothem’s Harmonie-orkest onder leiding van Ralf Schreurs opende daarna haar concert met Valencia Lyria van Miguel Pascual. Daarna volgden Three Aspects of Kurt Weill van Peter Kleine Schaars, Konzertstück nr.1 für 2 Klarinetten und Orchester van Felix Mendelssohn-Bartholdy met prachtige klarinetsolo’s, Monterosi van Jacob de Haan en Symphonic Highlights from Frozen in een arrangement van Stephen Bulla. Het concert werd besloten met twee stukken van de harmonie met het koor samen. Te weten: Cantilena van Karl Jenkins en La Vergine degli angeli van Giuseppe Verdi. Dit laatste stuk samen met een prachtige solo van sopraan Véronique Meuffels.
Rothem mag trots zijn op haar harmonie. Het was een heel mooi concert, waarin op hoog niveau werd gemusiceerd.
Wim Rhoen