dinsdag, 11 december 2018

Kerstconcert 2016

Kerstconcert van het Meerssens Mannenkoor

Een menu met muzikaal “Eys en wederdiensten” en een goddelijke Jozef en verwachtingsvolle Maria.

Op zaterdagavond 17 december jl. trokken weer honderden liefhebbers en sympathisanten van het Meerssens Mannenkoor naar de sfeervolle kerk van Rothem om in kerstsfeer te komen. Hun verwachtingen waren extra hoog gespannen door de aangekondigde komst van Harmonie St.Agatha uit Eys-Wittem, sopraan Marleen Everink en bariton Frans Kokkelmans.

Na een hartelijk welkom aan alle gasten, vrienden en sponsoren door de voorzitter, Louis Verleisdonk, gaf Jules a Campo een korte uitleg bij het menu.

Als amuse startte het koor met het klankrijk, maar vocaal lekker lichte Andachtsjodler. Vervolgens beschreef Weihnachtszeit de komst van de eerste sneeuw en het gaan flonkeren van de sterren. De sfeer was nu geschapen om Marleen Everink subtiel te laten jubelen over duizenden engelen in de lucht, die de komst van het Kerstkind aankondigen. Bijzonder was dat Marleen Everink, als aanstaande moeder, deze verwachtingsvolle boodschap met haar uitstraling extra luister bijzette.

Logisch dat het Meerssens Mannenkoor toen blij en luid kon verkondigen dat “Christ was born today”. Na dit galmend optreden kreeg bariton Frans Kokkelmans de dankbare taak de Zoon in slaap te wiegen met een teder Dormi, Fili. En na dat ontspannend slaapje kon Frans zingen over Christus Der Kinderfreund.

Vervolgens ging Harmonie St Agatha Eys subtiel instrumentaal los met 12 kerstliedjes en een sfeerimpressie van de kerstnacht. Bij het begeleiden van het mannenkoor bij het Argentijnse Santo en het Latijnse Benedictus werd echter weer ingetogen gespeeld. Hierdoor werd dit samenspel steeds met een warm applaus beloond.

Het talrijke publiek kon verder genieten van Marleen Everink in Panis Angelicus en Frans Kokkelmans in Cantique de Noël. Samen zongen ze nog Christbaum, waarbij ze werden begeleid door klarinettist John Sevarts en pianist Leon Dijkstra.

Het dessert bevatte drie verschillende smaken: het zoete Duitse Heilige Nacht, het Nigeriaanse Bethelemu - met roffelend vuurwerk van Matty Bleize en Sjef Dohmen - en de Oostenrijkse klassieker Stille Nacht.

Na bloemen voor alle solisten en de dirigenten Ger Franken en Paul Oligschläger was iedereen welkom in De Koel voor de nazit met gratis koffie met kerstbrood of iets sterkers op eigen kosten.

Jos Kester