Meerssens Mannenkoor
zondag, 22 mei 2022

Ons Kerstconcert in Rothem

Kerstconcert van het Meerssens Mannenkoor

Op zaterdag 16 december heeft het Meerssens Mannenkoor weer zijn jaarlijks kerstconcert gegeven in de kerk van Rothem.

Aan dit concert werd medewerking verleend door Vocal Group Odeon uit Maastricht, Rauf Berman (viool/zang) en Volodymyr Kurylenko (bayan). Het Meerssens Mannenkoor probeert steeds weer iets nieuws aan zijn optredens toe te voegen. Naast de hiervoor genoemde mede-uitvoerenden is de aankleding en de uitstraling van de kerk in Rothem wat aangepast. Met behulp van speciale en gekleurde verlichting (van Hoedemakers PRO uit Ulestraten) kreeg de kerkruimte, met waardering voor het gebouw en de functie, toch een heel ander beeld en sfeer. Aangevuld met extra bloemenversiering (door Bloemenhuis De Zonnestraal uit Meerssen) werd het nog sfeervoller. Het was nog geen concertzaal, maar had wel meer intimiteit, hetgeen de sfeer zeker ten goede kwam. Het concert zelf bestond uit 3 delen. Het Meerssens Mannenkoor verzorgde, samen met de solisten, het eerste deel. Gevolgd door Odeon en daarna, in het derde deel, weer het mannenkoor met de solisten. Begonnen werd met “Venite adoriamo”, een welkomstlied voor het Kerstkind, gezongen door het koor, met de viool van Rauf Berman als "tegenstem". Daarna een prachtig “Panis Angelicus”, met Rauf Berman als tenorsolist en de bayan van Volodymyr Kurylenko als begeleiding. Indrukwekkend mooi uitgevoerd en daarmee tot tevredenheid van de koorleden zelf. Het was aan hun gezichten te zien. De toehoorders waren ook enthousiast, en dat bleek uit hun luid applaus. Vervolgens kwamen de solisten aan het woord of beter aan de muziek, met viool en bayan in een stuk van J.Bach: “ Schäme dich, o Seele, nicht” en “Salut d'Amour” van E.Elgar. Dat moet je gehoord en meegemaakt hebben om de schoonheid ervan te bevatten. Het koor ging verder met een prachtig “Benedictus” van K. Jenkins, met ook weer prima pianobegeleiding door Leon Dijkstra en als experiment ook een speciale rol voor de bayan. Dirigent Ger Franken wist het koor ook hier weer goed in een gewenste zachtheid te brengen en te houden tot het uitbundige Hosanna deel. Daar mochten de mannen, gecontroleerd uitbundig jubelen. Heerlijk! Vervolgens werd het vrolijke en afwisselende zangstuk “Alegria”, in een arrangement van M.Burrows, uitgevoerd. En daarna de spiritual “Mary had a baby, yes Lord”. Niet eenvoudig voor een blank mannenkoor met een "verhoogde" gemiddelde leeftijd. Maar ze waren goed gekneed door de dirigent. En dus stond ook dit er.

Hierna kwam een changement en trad Vocal Group Odeon in aangepaste kledij, in "Dickens sfeer", op. Vocal Group Odeon is opgericht in 1982 en bestaat uit ongeveer 20 zangers en zangeressen. Zij zingen uitsluitend “a capella”. Odeon staat onder leiding van Jacqueline Nelissen. De groep kwam al lopend en zingend aan met, hoe toepasselijk, “Follow that star”. Vervolgens dacht ik werkelijk dat het zou gaan sneeuwen. Het prachtige “Have Yourself a Merry Little Christmas” werd ingezet met kristal heldere stem, zo uit de vrieskou. Toen kwam “Lullaby Goodnight My Angel”. Een slaapliedje waarbij ik beslist niet slaperig werd. Integendeel, het lied was fris en fruitig. Bij de aankondiging van “Ukrainian Bell Carol” werd al gezegd dat het weinig Oekraïens zou zijn en dat was ook zo. Ik wist overigens niet dat dit bekende kerstliedje van Oekraïense oorsprong was. Maar de verschillende bellen heb ik goed gehoord en zelfs kunnen "zien". Zo visueel werd dit gebracht. “Silent Night” in de Engelse versie, was weer ingetogen helder. Het Hebreeuwse “Sheleg Al Iri” (sneeuw op mijn stad) kende ik niet en was ook muzikaal verrassend. En het “12 Days of Christmas”, was op een leuke manier confuus makend. Er werd naar en tussen verschillende kerstliedjes gesprongen zoals een ekster in een boom van tak tot tak gaat. Enig! “Christmas Song” was weer wat rustiger. En bij “A Little Christmas Music” gingen alle registers weer open. De zangers bespeelden virtueel allerlei instrumenten. Ik zag drums, fluiten, hoorns, violen en wat niet al meer, maar dan als "wind-instrumenten". Een potpourri van vele kerstliedjes. Heel leuk. Kortom, een heel geslaagd optreden. Een goede keus van de samenstellers van het programma.

Daarna was het Meerssens Mannenkoor met de 2 solisten weer aan de beurt. Eerst het uitbundige “Joy to the World” van F. Händel. Verheugt u, de Verlosser is gekomen. En daarna het slaapliedje van duizend engelen in koor: “Mille Cherubini in Coro” van Fr. Schubert, met Rauf Berman als tenorsolist. Het koor mocht deze prachtige tenorstem ondersteunen met engelenzang. En dat lukte. En dat was geen wonder, maar het resultaat van goede oefening onder deskundige leiding van Ger Franken en met prima pianospel van Leon Dijkstra. De bayan klonk weer diep en sonoor en hoog in “Prelude, Fugue and Variations in B minor”. Zo te zien aan Volodymyr Kurylenko was dat letterlijk best een zware klus. Zo'n bayan weegt nogal wat. En als je dan zo iets moois gaat vertolken en er zo iets moois weet uit te halen, dan ben je een muzikale krachtpatser. Een wat subtieler stuk was het “Parlami d'Amore Mariù”, uitgevoerd door Rauf Berman als tenor en begeleidt door de bayan. Heel mooi, heel ingetogen, heel ontroerend. En op de achtergrond het koor mee zoemend. Na “ A Gentleman’s Christmas”, een soort potpourri van kerstsongs, waarbij de viool een tegenstem speelde, kwam “Betelehemu” aan de beurt. Een Afrikaans kerstnummer en een krachttoer voor het koor. Maar ook dit kwam goed. De begeleiding op drums en bongo's was van ons koorlid, Sjef Dohmen. De afsluiter was “Stille Nacht” van Fr. Gruber, samen met de solisten. Als altijd weer gevoelig, sfeervol en mooi. Het koor wenste na het slotapplaus, alle bezoekers een zalig en gelukkig kerstfeest met “We wish you a Merry Christmas”.

Het was een afwisselend en mooi concert. Zij die er niet waren hebben echt iets gemist.En na afloop van het concert was er nog een gezellige nazit in Gemeenschapshuis De Koel met voor ieder gratis kerstbrood en een kop koffie of thee. Het Meerssens Mannenkoor wenst iedereen een Zalig Kerstfeest!

Joop Kneepkens