maandag, 17 december 2018

Zomerconcert 2018

Zomerconcert van het Meerssens Mannenkoor

Op zaterdag 23 juni heeft het Meerssens Mannenkoor een zomerconcert gegeven in de Auw Kerk in Bunde. Aan dit concert werd medewerking verleend door het Koninklijk Zutphens Mannenkoor en het ensemble Tzigani.

Het Koninklijk Zutphens Mannenkoor was hier op uitnodiging van het Meerssens Mannenkoor. Het is een koor met een lange traditie en een rijke historie. Opgericht in 1896 is het één van de oudste mannenkoren in ons land.
Tijdens het concert werd door dit koor in 2 blokken een variatie aan Italiaanse, Franse, Duitse, Engelse en Amerikaanse liederen gebracht uit de klassieke periode, renaissance, moderne tijd en opera. Meest opvallend was daarbij dat, op een lied uit Die Zauberflöte na, alles à capella werd gezongen. Het was een mooi opgebouwd repertoire dat met veel variatie en meeslepend werd gebracht. De muzikale leiding was in handen van Wim Riefel.

Het Ensemble Tzigani is een zigeunerorkest dat originele composities speelt, evenals traditionele muziek uit Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Rusland. Het ensemble bestaat uit Pal Szomora (Hongarije/viool), Iulian Jantea (Roemenië/accordeon), Benjamin Clement (België/gitaar) en Herman De Rycke (België/contrabas). Zij spelen hun muziek op een virtuoze manier, waarvoor zigeuner musici beroemd zijn over de hele wereld! Ook deze avond werd een aantal muziekstukken meeslepend, melodieus, gevoelig en lyrisch gebracht. Het is in gedrukte vorm volmaakt onmogelijk om de virtuositeit, de speelsheid en de warmbloedigheid van hun muziek weer te geven. Het publiek was enthousiast en liet dit nadrukkelijk in woord en gebaar (ritmisch meeklappen) horen.

Het Meerssens Mannenkoor moest deze avond zijn programma aanpassen. Onze dirigent, Ger Franken moest, helaas onverwacht op het laatste moment wegens een aandoening, verstek laten gaan. Leon Dijkstra, onze pianist, die zelf ook ander koren dirigeert, nam de rol van dirigent er nu bij, vanachter de piano. Hij deed dat op een geruststellende en geweldige wijze zodat het Meerssens Mannenkoor toch een redelijk gedeelte van zijn programma kon zingen. Chapeau! De redder van de avond.
Het ingekorte programma van het Meerssens Mannenkoor bestond uit "O Isis und Osiris" van het priesterkoor uit Die Zauberflöte, het Italiaanse "O Marenariello" met viool begeleiding door Pal Szomora van Tzigani, "Mien Limburgs Landj" van de Schintaler ( in een arrangement van diezelfde Leon Dijkstra), de evergreen "Ramona" bekend van de Blue Diamonds en tenslotte "Railroad", een Amerikaans Volkslied dat stamt uit de slaventijd eind 19e eeuw.

Het concert werd afgesloten door een gezamenlijk optreden van de 2 koren. Onder leiding van Wim Riefel, dirigent van het Koninklijk Zutphens Mannenkoor, werden " Der Lindenbaum" van Franz Schubert en het "Jägerchor" uit Der Freischütz van Karl Maria von Weber gezongen. Ook dat was niet niks uit zo'n 70 kelen. Het moest toch afwisselend, gelijk, hard en zacht en snel en langzaam. Maar de dirigent had dit "vergrote" koor goed in bedwang en ook die 2 liederen stonden als een huis.
Als dank voor hun optreden kregen de 2 dirigenten en de 4 muzikanten wijn van eigen bodem, en wel van Wijngoed Raar Saint Remi van de Familie Claessens.

Na afloop van het concert was er een gezellige nazit. We kijken terug op een geslaagd concert, ondanks de malheur van de zieke dirigent.

Joop Kneepkens