maandag, 17 december 2018

Deurnes Mannenkoor CD

Thanks for the Memory
Een week of wat geleden, aan het einde van mijn interviewtje met Jan Koolen, drukte hij bij ons afscheid een CD in mijn handen. Die bleef eerst een tijdje onbeluisterd liggen.
Maar vorige week, weer eens naar binnen gedreven door de uitzonderlijke aanhoudende hitteperiode en enige afleiding en verkoeling zoekend, besloot ik de CD aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Op de hoes staat een foto in vogelperspectief van 29 gelijkgekleden mannen in cirkelclusteropstelling, als het ware een koorbloem, allen met stemmige blauwe stropdas en alle gezichten volledig zichtbaar en herkenbaar, een mooi voorbeeld van groepsfotografie! Het betreft het Deurnes Mannenkoor waarvan Jan Koolen op dat moment voorzitter was, duidelijk herkenbaar in het hart van het zangersboeket, staande naast de dirigent die hetzelfde tenue draagt als de 28 zangers.
Uit de toelichting in het bijgesloten boekje blijkt de CD een huldeblijk en dankbetoon aan Theo van Teeffelen, die van 1987 tot 2007 het Deurnes Mannenkoor gedirigeerd heeft en daarbij muzikaal vorm heeft gegeven aan een zeer succesvolle fase in de geschiedenis van dat koor: deelname aan een drietal nationale concoursen in de superieure klasse (telkens afgesloten met een eerste prijs), tal van concertreizen door heel Europa en een niet-aflatende inzet voor de versterking van zijn koor en voor de onderlinge binding. Naast de grote waardering van koor en samenleving werd hij in 2004 hiervoor ook Koninklijk onderscheiden.
Ter gelegenheid van zijn afscheid na 20 jaar grote en trouwe dienst aan het koor werd in goede samenspraak besloten tot de productie van een afscheids-CD met de titel “Thanks for the Memory”. Er staan 14 nummers op deze CD. Een zeer gevarieerd repertoire, van het Mannenkoorlied tot Im Weinparadies en daartussen o.a. Bènia Calostaria van de ook ons bekende Bepi de Marzi, Matona Mia Cara van Orlando di Lasso en Only you van Vincent Clarke. Maar hoe gevarieerd de composities ook, alle nummers worden buitengewoon beheerst en in fraaie afstemming van de diverse partijen ten gehore gebracht. En heel opvallend: alles wordt a capella ten gehore gebracht.
Ik vond het erg leuk om op die manier eens een ander koor aan het werk te horen. Bedankt voor dit cadeautje, Jan.
Karel Majoor