maandag, 17 december 2018

Najaarsconcert 2018 st. Joost

Meerssens Mannenkoor te gast bij de Wiejerdzangers in St. Joost
Op uitnodiging van Mannenkoor de Wiejerdzangers werd op zaterdag 20 oktober jl. deelgenomen aan het Najaarsconcert 2018 van genoemd mannenkoor. We deden onze uitvoering gezamenlijk met drie andere koren, nl. De Wiejerdzangers uit St.Joost als gastheer, Mannenkoor Excelsior uit Tegelen en de Männergesangverein Cäcilia uit Waldfeucht. Vermeldenswaardig is zeker dat het koor uit St. Joost onder leiding staat van oud-Meerssenaar Piet Volders, de jongste zoon van de bekende liedjesschrijver Louis Volders en broer van Leon Volders. De familie Volders was dan ook goed vertegenwoordigd als toehoorders van dit mooi opgezette concert.
Het Mannenkoor De Wiejerdzangers zelf deed de opening in het mooie, pas in 2015 gebouwde Patronaatsgebouw. Heel opmerkelijk was dat de pianist van het koor een pas 15-jarig talentvolle jongeman was, zijn naam: Koen Vroemen. Geweldig om te zien hoe hij met bravoure zijn taak vervulde. Het programma bestond uit enkele kerkelijke werken en een paar modernere, meer ritmische liederen. Ook een lied van genoemde Louis Volders werd ten gehore gebracht, wat denkt u: een prachtige compositie als lofzang op onze mooie Geul. Het publiek was er zeer blij mee en wij als Meerssenaren zeer zeker.
Als tweede uitvoerend koor kwamen wij zelf aan de beurt onder leiding van onze dirigent Ger Franken en onze pianist Leon Dijkstra. Wij vermaakten het publiek met een goed samengesteld repertoire, dat varieerde van opera tot Slavische muziek, van Limburgs tot romantisch Italiaans, van gospelachtig tot de evergreen Ramona. De toehoorders waren zeer enthousiast en we kregen dan ook een geweldig applaus.
Als derde vereniging trad op Mannenkoor Excelsior. Zij zongen alle liederen uit hun hoofd onder de bezielende leiding van hun debuterende dirigente, Ria Janssen. Dit koor zong een wat zwaarder repertoire waaronder een aantal werken van Schubert. Verder brachten zij ook liederen in het Welsh, Zweeds, Kroatisch en Italiaans ten gehore.
En last but not least optredend kwamen onze Duitse zangvrienden aan de beurt onder leiding van ook een dame, Hilde Ubben. Zij had een 22-tal mannen te dirigeren van achter de piano. De mannen vertolkten een meer luchtig en vlot programma variërend van rockachtig naar romantisch Italiaans en ook Zuid-Afrikaans, zelfs een song uit Zimbabwe was erin opgenomen. Ook zij zongen de meeste liederen uit het hoofd. Verder verblijdden zij ons met een Nederlands in het Duits vertaald lied van de ons bekende Guus Meewis. Het mooie lied heet in het Duits “ So eine Nacht” oftewel in het Nederlands “Het is een nacht”. Zelfs Simon & Garfunkel werden tevoorschijn getoverd met de bekende song “The Sound of Silence”. Alles werd zeer gedisciplineerd gebracht en als zogenaamde “Zugabe” werd een arrangement van de Sloveense à capella groep Perpetuum Jazzile ten uitvoer gebracht in een amusant entertainment-achtig optreden. Hiermee kregen ze het publiek duidelijk op de hand en dit optreden zorgde voor een waardig einde van een goed georganiseerd concert.
In een gezellige nazit kon daarna nog eens worden nagepraat over de verschillende optredens en de kwalitatieve beoordeling ervan, zodat we om 23.00 uur met een tevreden gevoel huiswaarts konden keren.
Jef Hoofs