maandag, 22 juli 2019

MMK bij ZijActief

Te gast bij Vrouwenvereniging ZijActief

Op donderdag 13 december was het Meerssens Mannenkoor te gast bij Vrouwenvereniging ZijActief in De Stip.

Bij binnenkomst in de sfeervol verlichte zaal werd het koor verwelkomd met een hartelijk applaus. De sfeer was erg goed en een goede stimulans om een mooi concert af te leveren.
Sjef Dohmen kondigde op een zeer duidelijke en enthousiaste manier de liederen aan en vertelde over de inhoud van de uitgevoerde stukken. Voordat het concert begon werd gevraagd om iets meer licht, dat iets lukte jammer genoeg niet, de zaal werd vol verlicht en dit kwam de sfeer niet te goede.

De volgende liederen werden gezongen.
Andachtsjodler: het is een werk dat in de Alpenstreken werd gezongen bij de opening van de kerkdiensten. Daarmee werden de gelovigen opgeroepen om aandachtig te zijn omdat de dienst begon. Er wordt verteld dat de honden die rond de kerk leefden, begonnen te janken bij al dat gejodel. Daardoor wisten de mensen in de directe omgeving van de kerk ook dat de dienst ging beginnen.
Benedictus van Karl Jenkins. Een zeer ingetogen en gedragen werk in stilte gebracht. Gezegend zijt gij in de naam van de Heer. Deze zang wordt onderbroken door een glorieus Hosanna in excelsis.
Dobryj Wetsjer Tobi: een oorspronkelijk Oekraïens kerstlied, waarvoor nieuwe muziek gecomponeerd werd door Wiel Odekerken. Dobryj Wetsjer Tobi betekent: goedenavond u allen. En dat wil het Meerssens Mannenkoor ook tegen u zeggen. Verder verhaalt het lied over het delen van het brood.
Dormi, Fili: een Italiaans kerstlied van Giovanni Fabris in een bewerking van Martin Koekelkoren. Het is een wiegenlied. Moeder zingt: slaap mijn Zoon, mijn enig geboren Zoon.
Heilige Nacht: muziek van J.F Reichardt met tekst van Jos. Dantonello. Het eerste couplet vertelt over de heilige nacht, nacht van de oneindige liefde. In het tweede couplet vertellen wij over het engelengezang dat duurt tot de kerstdag ontwaakt.
Alegria in een arrangement van Mark. Burrows. Een werk dat vreugde uitstraalt van het begin tot het einde. Het verhaalt over Maria en haar echtgenoot. Zo verliefd en teder en in de straten van Bethlehem op zoek naar onderdak.

Na een korte pauze konden de dames van Zijactief van de volgende liederen genieten.
Weihnachtsglocken: muziek van Hermann Sonnet, gemaakt op een gedicht van Franz Mading. De stille winternacht verhult wouden en velden. Een nacht waarin miljoenen sterren hoog aan de hemel stralen. Daarbij klinken klokken over het land. De klokken brengen vrede in het hart.
Es blüht eine Rose zur Weihnachtszeit op een tekst van Kurt Hertha en muziek van Robert Stolz. Er bloeit een roos in de kersttijd, buiten in ijs en sneeuw. En of het nu hard vriest of sneeuwt, dat doet de roos geen pijn. Er glimt hoop in onze harten, dat er vrede zal zijn in deze kersttijd. Kortom: een mooi gezongen verhaal over de kerstroos.
Lulajze, Jezuniu: een Pools kerstlied. Stil nu maar, kleine Jezus, mijn kleine parel. Stil nu maar, mijn kleine schat. Stil nu maar, stil nu maar, stil nu maar. En jij, lieflijke Moeder, troost hem in tranen.
Whisper! Whisper! met tekst en muziek van Jay Althouse. Dit lied wordt eigenlijk niet gezongen maar gefluisterd. Vandaag is er een kind geboren en het ligt in een stal. Tussen het gefluister door roepen wij luid, vanaf de hoogste bergen, naar de heuvels en de dalen. Deze beide thema’s, het gefluister en de uitroep worden enkele malen herhaald.
Joy to the World in een arrangement van B.Lorse. De eerste woorden van het lied zeggen eigenlijk alles: wees verheugd u allen want de Heer is gekomen.
Stille Nacht: muziek van Franz Gruber, gemaakt op een gedicht van Joseph Mohr. Stille Nacht werd voor het eerst opgevoerd in de St. Nikolauskerk in Oberndorf (bij Salzburg) op eerste Kerstdag 1818. Het is deze kerst dus 200 jaar geleden dat dit lied voor het eerst werd gezongen. De tekst was door Mohr al in 1816 geschreven, maar op kerstavond 1818 vroeg Mohr aan Gruber om een gitaarbegeleiding te maken bij de tekst.

Na het zingen van enkele liederen samen kwam er een einde aan een leuk concert. En voor het Meerssens Mannenkoor was het een goede voorbereiding op ons eigen kerstconcert in Rothem op zaterdag 15 december.

Jules à Campo