maandag, 22 juli 2019

Koffieconcert in Borgharen

Meerssens Mannenkoor te gast in Borgharen

Op zondag 7 juli 2019 nam het Meerssens Mannenkoor op uitnodiging van Mannenkoor Borgharen Maastricht deel aan het Koffieconcert van dit koor. Dit concert, dat gehouden werd in De Haarderhof, was voor ons koor het laatste optreden vóór de zomervakantie.

Mannenkoor Borgharen dat onder leiding stond van Fried Dobbelstein en op de piano werd begeleid door Leon Dijkstra – tevens de vaste begeleider van het Meerssens Mannenkoor – zong vóór de pauze enkele koorwerken uit bekende opera’s. Zoals het “Pilgerchor” uit Tannhäuser van Richard Wagner, een van de bekendste melodieën uit het operarepertoire. Ook het “Gerusalem” uit I Lombardi van Giuseppe Verdi is een wereldberoemd operakoor dat handelt over de eerste kruisvaarders op weg naar Jeruzalem. Ook bracht het koor het overbekende en geliefde “Soldatenkoor” uit de opera Faust van Charles Gounot. Na de pauze bracht Mannenkoor Borgharen enkele liederen uit de musical Les Misérables en het bekende lied “Halleluja” van Leonard Cohen. Bij het slotlied “Czardas” van Otto Groll leidde het Hongaarse temperament van het lied tot een daverend applaus.

Meerssens Mannenkoor stond als gebruikelijk onder leiding van Ger Franken en werd op de piano begeleid door Leon Dijkstra, die deze middag als begeleider van twee koren wel een erg drukke middag had! Om Leon daarom wat rust te gunnen opende het koor vóór de pauze met het a capella gezongen “Brothers, Sing On!” van Edvard Grieg in een arr. van Howard D.McKinney. Daarna vervolgde het koor met o.a. “Večerni ave”, een avondgroet van Anton Foerster en “The Finnish Forest” van Bryan Davies, een lofzang op het Finse Woud. Na de pauze bracht het Meerssens Mannenkoor, met het oog op 75 jaar bevrijding, o.a. “Mergroate” van de Schintaler in een arr. van P.Lemmens: “Sjmörges es de mis optrèk, kómme oet die witte vlek, doezend kruuskes langzaam op dich aaf”. Een hulde aan de veelal jonge Amerikanen die voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Het concert werd door Mannenkoor Borgharen Maastricht en Meerssens Mannenkoor gezamenlijk afgesloten met een selectie uit het bekende “Les Pêcheurs de Perles” van George Bizet en het “Jägerchor” uit de Freischütz van Carl Maria von Weber.

Het concert dat om 15.00 uur begon was precies om 17.00 uur afgelopen zodat koorleden én gasten op een groot scherm toch nog de verrichtingen konden volgen van de Nederlandse vrouwen in de WK-finale.

Na de zomervakantie wacht het Meerssens Mannenkoor wederom een druk programma met in september deelname aan Bevrijdingsconcerten in Meerssen en Maastricht.

Louis Verleisdonk.