vrijdag, 20 september 2019

Roemerswandeling en BBQ 2019

Het jaarlijkse uitstapje van het Meerssens Mannenkoor
Op zondag 14 juli jl. om 15.00 uur kwamen wij samen bij de ingang van het gemeentehuis aan de Markt te Meerssen. De 23 aanwezige wandelaars begonnen onder leiding van Fred Erkenbosch van de Heemkunde Vereniging aan de zo genoemde “Roemerswandeling”.
Charles Clement Roemers was eigenaar van de “Proostdij” van 1804 tot 1838. Hij was rechtsgeleerde, volksvertegenwoordiger, letterkundige en historicus. Geboren te Maastricht in 1748 en gestorven in 1838 te Meerssen in de “Proostdij”.
De wandeling van in totaal 1 ½ uur gaat via de Kerksteeg richting Gansbaan en we lopen door tot aan de overweg bij de Herkenberg. Aan de overkant van de weg ligt de Groote Molen en het Stella Maris College. We steken de weg over en gaan via het Herkenbergvoetpad door tot aan villa Eyckendael. Achter deze villa ligt verscholen het geuleiland van Roemers. Het is eigendom van Waterschap Limburg en zonder toestemming niet toegankelijk. De toegang tot het eiland gaat via privé grond van fam. Krijns. Tijdens de wandeling krijgen wij de hele geschiedenis van dit eiland te horen van onze gids.
De “Proosdij " bestond indertijd uit een ommuurd perceel van 2,65 hectare. Vanuit dit perceel creëerde Roemers een promenade /wandelweg naar een door hem aangelegd eiland in de Geul. Dit eiland is ontstaan nadat hij in 1805 een kanaal had laten graven. Het was een aftakking van de Geul, die na 300 meter weer in de Geul uitkwam.
Roemers heeft niet alleen een nieuwe Geul tak (kleine Beer) aangelegd maar ook 5 visvijvers en een lusttuin. De vijvers zijn dicht geslibt maar nog duidelijk zichtbaar. Het eiland, op de grootste breedte 150 meter, is verder helemaal begroeid met bomen. Via een betonnen brug met smeedijzeren hekwerk kun je op het eiland komen. Aan de andere kant is ook een brug met hekwerk maar deze is in vervallen staat en kan niet meer belopen worden.
Nadat we het eiland bezocht hadden zijn we teruggelopen naar de Basiliek. Tegen de gevel aan de achterzijde staan enkele grafstenen ter herinnering aan Charles Roemers en diens zoon Pierre Roemers die burgemeester was in Meerssen tot 16 december 1845.
Na afloop hebben we, samen met de niet wandelende leden en hun echtgenotes, rond 17.00 uur een gezellige bijeenkomst gehad bij Silly Days aan de Markt te Meerssen. De BBQ, die bestond uit een combinatie van vlees en vis met diverse salades en sauzen, was uitstekend verzorgd en heeft volgens mij iedereen voortreffelijk gesmaakt. De complimenten aan de verzorgende partij. Rond de klok van 20.00 uur was de gezellige middag ten einde en konden alle zangers aan hun zomervakantie beginnen.
Geniet van de zomerse dagen en we zien elkaar weer op de eerste repetitie in augustus.
Tevens een woord van dank aan Jules, Gerard en Guido, de organisatoren van dit jaarlijkse uitstapje.
Wim Muijtjens