zaterdag, 11 juli 2020

Het Kerstconcert in Ohe en Laak

Het Meerssens Mannenkoor geeft een kerstconcert in Ohé en Laak

Na een zeer geslaagd kerstconcert in Rothem, een warm concert in Campagne Zorgcentrum en sfeervolle optredens tijdens Keersjmes in Meersje, sloot het Meerssens Mannenkoor het succesvolle jaar 2019 af op zondag 22 december in Ohé en Laak. Daar had Gemengde zanggroep Novi Cantus, het Meerssens Mannenkoor, singer-songwriter Ylka Kolken uit Maasbracht en het Popkoor Galou uit Gulpen voor een gezamenlijk concert in de O.L.Vrouw Geboorte Kerk samen gebracht. Vier soorten zang beloofden een afwisselend concert te worden. Dat lukte zelfs heel goed, ondanks het moeten afzeggen van Ylka Kolken.

Voordat na anderhalf uur gezamenlijk werd afgesloten met The Journey was de uitverkochte kerk getrakteerd op een zeer gevarieerd programma. Novi Cantus, onder leiding van Peggy Smeets en met Koen Vroemen aan de piano, beet het spits af. Hun afwisselend en goed vertolkt repertoire kon het publiek en de overige zangers zeer bekoren.

Het Meerssens Mannenkoor onder leiding van Ger Franken en met Leon Dijkstra aan de piano trakteerde het publiek op mannenzang zoals een mannenkoor moet klinken. Indrukwekkend ingetogen, afgewisseld met krachtig en massaal, maar altijd transparant. En dat in het Duits, Italiaans, Pools, Engels en Yoruba (Nigeria). Soms a capella, dan weer virtuoos begeleid door onze vaste pianist Leon Dijkstra. Sjef Dohmen voorzag niet alleen elk lied van een korte inleiding, toelichting of vertaling, maar soleerde ook op bongo’s bij het Nigeriaanse kerstlied Betelehemu. Het publiek kon dit allemaal zeer waarderen.

Hierna trad Popkoor Galou, onder leiding van Marcel van Montfort, docent muziek Bernard Lieve School, uit de coulissen. Hun repertoire en groepsgrootte stelden hoge eisen aan elke individuele zanger. Maar dankzij hun enthousiasme en afwisselend repertoire bleef het publiek geboeid en het applaus gul.

Tenslotte kon Novi Cantus en het Meerssens Mannenkoor zich voegen bij Popkoor Galou om onder leiding van Peggy Smeets te eindigen met The Yourney. Op de melodie van de Engelse hoornsolo uit het largo van de 9de symfonie van Antonin Dvořák “Uit de Nieuwe Wereld”, drukt een Engelse tekst het gevoel “Going Home” treffend uit. Uit de reacties na afloop kunnen we concluderen dat het publiek en de zangers en zangeressen ook in die sfeer huiswaarts gingen. En daar zijn kerstconcerten toch voor bedoeld.

Jos Kester

What do you want to do ?
New mail