zaterdag, 11 juli 2020

De Dickens figuranten van het MMK

Meerssens Mannenkoor en de Kerstshow van André Rieu

Op 20 december jl. was de eerste kerstshow van André Rieu Productions (ARP) in het MECC in Maastricht. In het zgn. inloopprogramma hebben Jan en Annette Koolen, Wiet Lemmens, Hay Scheepers, Willy Smeets en Joop Kneepkens van ons koor opgetreden als Dickens figuranten. De mannen waren daarvoor uitbundig “toegetakeld” met pruiken met lange haardossen, snorren en bakkebaarden. De dames in zeer wijde en sierlijke jurken (hoepelrokken), omslagdoeken en shawls en mutsjes en soms zelf voorzien van “moffen” of handwarmers.

Daarnaast waren figuranten afkomstig van de Opera Vereniging, toneelgroepen uit Limmel en Borgharen en anderen. Vooral uit Maastricht dus. Voor het optreden zijn wij nog uitvoerig geïnstrueerd door een regisseur en is het geheel bekeken en goedgekeurd door Rieu zelf.

Wij zijn aan de uitnodiging daartoe gekomen door Chantal Kneepkens, die, naast haar reguliere werk voor de gemeente Maastricht, nu al 15 jaar figuranten voor André Rieu regelt voor zijn optredens in Maastricht en vaak ook in ander plaatsen als Amsterdam, Arnhem (Gelredome) en zelfs Boekarest.

In het MECC was een hal omgebouwd tot Vrijthof met aan de wanden afbeeldingen op doeken van allerlei panden aan het Vrijthof, zoals het theater aan het Vrijthof, de Hoofdwacht en zelfs café In Den Ouden Vogelstruys. Verder waren er kersthuisjes met eet- en drankwaren en zelfs een ijsbaantje. Op de vloer lagen ook nagemaakte kinderkopjes. En de toevoerroutes waren aan de kanten voorzien van prachtige kerstbomen en verlichting. Het publiek vond het allemaal prachtig.

De taak van ons als Dickens figuren was om te paraderen – in de meeste gevallen met een dame aan je arm – en de mensen vriendelijk en minzaam te begroeten. Dat was niet echt moeilijk. Zingen was er niet bij. Wel vaak informatie geven en vragen beantwoorden in het Engels, Frans, Duits, Limburgs en ook Nederlands. Om 17 u gingen de deuren open en ongelooflijk, binnen een half uur was de hal al goed gevuld met enthousiast publiek. Het concert zelf begon pas om 20 u. Dat betekende 3 u slenteren. En dat bleek tamelijk vermoeiend. Maar ook stilstaan om gefotografeerd te worden. Wij staan op foto’s die o.a. te zien zullen zijn in Peru, Argentinië, Italië, België, Israël en Roemenië. Ja, en ook kwamen gasten uit Den Helder en Zwolle én zelfs uit Maastricht. In de aanloop en vóór de pauze is goed voor ons gezorgd met eten en drinken, tot zelfs een heerlijke warme maaltijd. En het leuke is dat wij voor ons koor daarvoor een vergoeding krijgen. Weer een bijdrage voor de kas!

Omdat wij als koor op de 21 en 22e december zelf uitvoeringen hadden, hebben wij dit maar een avond gedaan. Als experiment waren wij zelfs gevraagd ook in de pauze op te treden. Dat is de andere 2 avonden niet meer gebeurd. Waarschijnlijk had dat weinig toegevoegde waarde, omdat het publiek tijd nodig had om in de altijd te korte pauze wat te eten of drinken te halen en in een lange rij voor het toilet te wachten.

Wij hebben uit goede bron gehoord dat André Rieu zeer enthousiast was over de Dickens-groep. Trouwens over zijn hele kerstconcert in het MECC. Mocht hij besluiten dit volgend jaar te herhalen, dan bestaat de kans dat wij weer gevraagd worden. En dan voor meer avonden, want ze werken liefst met een vaste crew in verband met de kostuums en aankleding. Lijkt me reden om daar in onze planning al rekening mee te houden. De 6 deelnemers van dit jaar hebben het, ondanks het vermoeiende slenteren, een erg leuke ervaring gevonden

Joop Kneepkens

What do you want to do ?