Meerssens Mannenkoor
maandag, 27 maart 2023

Kerstconcert Ulestraten 2022

Het Meerssens Mannenkoor “schreeuwt” het van de daken!!!

Het zeer succesvolle najaar van 2019 sloot het Meerssens Mannenkoor, onder leiding van Ger Franken, af met een warm en sfeervol Kerstconcert in de kerk van Rothem. En toen ….. werd voor u en het koor alles anders. Muisstil zelfs. Van veel en velen, namen we in stilte afscheid. De wereld zou weer open gaan in 2022. Jammer genoeg dacht Poetin ook dat er geen grenzen meer waren.

De Oekraïners geven ons nu het voorbeeld, dat bij de pakken neer gaan zitten niet de zin van het leven is. Nu medemenselijkheid tonen en samen werken gaat een betere wereld opleveren. Elkaar perspectief bieden doen we samen.

Tien weken geleden trad John Gerits aan als nieuwe dirigent van het jubilerende Meerssens Mannenkoor. Zijn nieuwe wind bracht opnieuw aandacht, toewijding en vertrouwen. Wel nodig met vier verschillende uitvoeringen op de rol: een mis in Genhout, het Jubileumconcert van Rothem’s Harmonie, het plotselinge afscheid van Jo Clairbois en nu het Kerstconcert 2022.

Zaterdagavond 17 december 2022 mocht het Meerssens Mannenkoor het na drie jaar weer van de daken schreeuwen : Jesus Christ is born to day !!! Door het uitvallen van de verwarming, niet in de vertrouwde kerk van Rothem, maar wel in een warm en sfeervol gemeenschapshuis D’n Huppel in Ulestraten.

Zoals elk Kerstconcert ging het Meerssens Mannenkoor ook dit jaar een samenwerking aan met professionals. Samen met de sopraan Marleen Everink en het Blazersensemble Zuiderwind werd in wisselende samenstellingen een gevarieerd en hoogstaand programma geboden. Uiteraard met bekende klassiekers als “Andachtsjodler”, “Mille Cherubini in Coro”, “La Vergine degli angeli”, “Es blüht eine Rose zur Weihnachtszeit” en “Stille Nacht”. Maar bijvoorbeeld ook met “Venite adoriamo”, “A Gentleman’s Christmas” en “We wish you a merry Christmas”.

Het vijfkoppige ensemble Zuiderwind verraste o.a. met “Pastorale” van Gabriel Pierne. Doordat ik achter de vijf musici stond “waande ik mij even in een lenteweide”. Ook de vier delen uit de Notenkrakerssuite vond ik een genot om naar te luisteren. Marleen Everink liet daarna in samenwerking met pianist Leon Dijkstra en klarinettiste Michèlle Geerlings mij genieten van al haar kwaliteiten in het prachtige werk van Franz Schubert: “Der Hirt auf dem Felsen”.

Dankzij de licht- en geluidstechniek van Hoedemakers kreeg elke partij de juiste balans en een sfeervolle uitstraling. Doordat Sjef Dohmen, als spreekstalmeester, elk muziekstuk kort van toelichting voorzag, werd de muziek ook nog toegankelijker.

Na het daverende slotapplaus, dankte voorzitter Louis Verleisdonk allereerst onze sponsoren, begunstigers en adverteerders voor hun trouwe ondersteuning tijdens de Corona. Hierna bedankte hij het publiek voor hun komst en nodigde hij iedereen uit voor de nazit met kerstbrood. Tot slot dankte hij met mooie bloemen de acht professionals: dirigent John Gerits, pianist Leon Dijkstra, soliste Marleen Everink en het Blazersensemble Zuiderwind, bestaande uit dwarsfluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot.

Jos Kester